Ενισχύονται κατά 35 λεπτά τα συμβόλαια για τα πρώτα ελαιόλαδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου που θα ρίξει στην ισπανική αγορά η Πορτογαλία τον προσεχή Νοέμβριο, σε μια εξέλιξη που διαμορφώνει την τιμή εκκίνησης πάνω από τα 4,15 ευρώ το κιλό στα συμβατικά έξτρα παρθένα, κάτι που διευκολύνει το σενάριο των 5 ευρώ στα ελληνικά αγουρέλαια.

 

Η νέα αυτή συνθήκη, έρχεται να ευνοήσει ιδιαίτερα την ελληνική παραγωγή, αφού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα ξηρασίας που αποδεκάτισαν τις προοπτικές παραγωγής σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Ήδη τα αποθέματα της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου διαμορφώνουν μέση τιμή στην Ισπανία κοντά στα 4 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι για τα ιδιαίτερα ελαιόλαδα παραδοσιακών ελαιώνων της Ιβηρικής, η αγορά πληρώνει ήδη τιμές που βρίσκονται στην περιοχή των 4,25 ευρώ το κιλό. Στο επίπεδο 4,50 – 4,60 ευρώ βρίσκεται και η μέση τιμή στα εμπορικά κέντρα της Ιταλίας, όσο στην ελληνική αγορά το εμπόριο επιμένει να πληρώνει έως 4 ευρώ το κιλό τις τρεις γραμμές.

Ζητούμενο σε αυτήν τη συγκυρία, είναι να εξασφαλιστούν τιμές κοντά στα 5 ευρώ το κιλό για τα αγουρέλαια της νέας περιόδου στις ζώνες της χώρας που βγαίνουν πρώτες στην αγορά, κάτι που θα διευκόλυνε την υπόθεση διεκδίκησης υψηλότερων τιμών και για την βασική παραγωγή που αναμένεται να μπει στις δεξαμενές το Νοέμβριο. Η χώρα αναμένει μια παραγωγή κοντά στους 300.000 τόνους, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που δείχνουν ανάκαμψη της τάξης του 40% από τους 215.000 τόνους που έδωσε το 2021. Από την άλλη, στην Ισπανία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η παραγωγή να υποχωρήσει κάτω από τους 1 εκατ. τόνους, έναντι των 1,5 εκατ. πέρυσι. Σημαντικά μειωμένη αναμένεται και η ιταλική παραγωγή.

Αναφορικά με την εξέλιξη της καλλιέργειας, δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα για ασθένειες, με εξαίρεση τον πληθυσμό του δάκου στην Κρήτη, όπου ήδη οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει αυτόνομα ψεκασμούς, ακόμα και με τουρμπίνες, αφού το πρόγραμμα δακοπροστασίας, τρέχει με καθυστερήσεις. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει την κρητική παραγωγή σε ζητήματα με υπολλειμματικότητες, ωστόσο οι παραγωγοί, σε μια χρονιά βεντέμας αλλά και ιδιαίτερα ακριβών εισροών, δεν θέλησαν να ρισκάρουν τις προοπτικές μιας καλής σοδειάς.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts