πορτοκάλια

Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου. 

 

Μύγα Μεσογείου: Οι πληθυσμοί διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Το έντομο στους 16ο C σταματά να ωοτοκεί (με εξαίρεση τις περιπτώσεις ηλιοφάνειας για αρκετές ώρες), ενώ στους 10ο C σταματά η εξέλιξη αυγών προνυμφών και νυμφών.

Οδηγίες:

Τα διαθέσιμα όπλα για την αντιμετώπιση του εντόμου είναι η χρήση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης και οι ψεκασμοί κάλυψης.

Όσοι επιλέξουν τις παγίδες ως μέσο καταπολέμησης του εντόμου, να κάνουν άμεσα την ανάρτηση στις όψιμες ποικιλίες των εσπεριδοειδών και στην πυκνότητα που προβλέπει ο κατασκευαστής.

Όσοι επιλέξουν ψεκασμούς κάλυψης, αυτοί να ξεκινήσουν μετά από το δεκαήμερο με γνώμονα πάντα τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία).

Στις πρώιμες ποικιλίες και στις ασυγκόμιστες όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών, να συνεχιστεί η προστασία.

Κορυφοξήρα

Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται με την μορφή απότομου μαρασμού, χλώρωσης και ξήρανσης των φύλλων, αποξήρανσης κλαδίσκων και βραχιόνων, αποπληξίας και πορτοκαλόχρωμου ως καστανού μεταχρωματισμού των αγγείων (όχι απαραίτητα).

Η διασπορά των μολυσμάτων γίνεται με την βροχή (ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αέρα), το πολλαπλασιαστικό υλικό και σε μεγάλες αποστάσεις με τα πουλιά. Οι λεμονιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ασθένεια.

Οδηγίες: Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται συνδυασμός καλλιεργητικών και χημικών μέτρων:

1. Καλλιεργητικά μέτρα

  • Αφαίρεση και κάψιμο ξερών βλαστών, κλαδίσκων, βραχιόνων και λαίμαργων βλαστών των δένδρων με σημαντικό μέρος και υγιούς τμήματος. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται από Μάη έως Σεπτέμβρη.
  • Αποφυγή δημιουργίας πληγών ιδίως στο ριζικό σύστημα των δέντρων.
  • Αποφυγή καλλιεργητικών εργασιών από τον Οκτώβρη ως το Μάιο.
  • Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης.
  • Αποφυγή άρδευσης με τεχνητή βροχή.
  • Καταστροφή των ζιζανίων επειδή έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία τους στον οπωρώνα, ευνοεί τον σχηματισμό καρποφοριών του παθογόνου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.etheas.gr

Recommended Posts