Πρώτο βήμα διαλόγου με… πρόσημο θετικό, σύμφωνα με τους Μεσσήνιους που βρέθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου στο ΥπΑΑΤ.

 

Πρώτο βήμα διαλόγου με… πρόσημο θετικό, σύμφωνα με τους Μεσσήνιους που βρέθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου στο ΥπΑΑΤ.

Το πρώτο βήμα για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας έγινε πράξη την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία της Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Χριστιάνας Καλογήρου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο Γ. Γεωργαντάς έδειξε να κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο η… άστοχη και καταστροφική απόφαση των Αποστόλου-Κόκκαλη, η οποία και κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε σχέση με την συνάντηση μίλησε στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής γενικού διευθυντή στην Ένωση Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πάζιος, κάνοντας λόγο για ένα θετικό βήμα, που βάζει τέλος στις παλινωδίες του παρελθόντος. Όπως λέει το ρεπορτάζ ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να του καταθέσουν προτάσεις για το θέμα, όπως επίσης έχει ζητήσει προτάσεις και από τους φορείς-περιοχές που είναι υπέρ της απόφασης Αποστόλου. Όπως τόνισε ο κ. Πάζιος στον Γιώργο Γεωργαντά πρέπει επιτέλους να προστατευθεί το ΠΟΠ και να υπάρξει λύση και για τις Καλαμών των άλλων περιοχών.

Καλύτερη λύση απέναντι στα βαφτίσια και στην εκμετάλλευση του brand Καλαμάτα η επέκταση του ΠΟΠ

Οι Μεσσήνιοι δεν δηλώνουν αντίθετοι σε επέκταση του ΠΟΠ και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, αρκεί ο φάκελος που τυχόν πάει από την Ελλάδα στην ΕΕ να είναι τεκμηριωμένος. Με τα σημερινά δεδομένα, η επιλογή της επέκτασης του ΠΟΠ σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας φαντάζει η καλύτερη λύση, η οποία θα βάλει και φρένο στην εκμετάλλευση της ονομασίας Kalamata Olives στο εξωτερικό από τρίτες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, αν η χώρα μας έκανε ΠΟΠ όλες τις ζώνες Καλαμών θα είχε το πλεονέκτημα προστασίας της ονομασίας αυτής εντός ΕΕ, όπου καταναλώνονται πάνω από 200.000 τόνοι ετησίως σε ελιά Καλαμών, δηλαδή θα εξασφάλιζε μια τεράστια αγορά για το προϊόν, χώρια τις εξαγωγές που γίνονται σε ΗΠΑ κ.α.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts