Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα την Παρασκευή 12 Μάη στις 8 μ.μ. στο κτίριο της Περιφέρειας, στην Πλατεία Νομαρχίας στην Λάρισα θα πραγματοποιήσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας. Θα υπάρξουν δύο προσυγκεντρώσεις, στις 7.30 μ.μ. στον Κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη.

 

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη κατά την διάρκεια μαζικής σύσκεψης της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων, την Τρίτη 9 Μαΐου, στην οποία έγινε εκτίμηση της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στις 26 Απριλίου για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Οι αγρότες αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους, ώσπου να δικαιωθεί το δίκαιο αίτημά τους.

Στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία σημειώνει: «Τα αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α’ και Β’ κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος.

Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!

Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς, αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ.

Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιάς σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν, παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

Να σταματήσει η πολιτική του “διαίρει και βασίλευε” από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια.

Τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis, αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία εντάσσονται, όμως, σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, στον Νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια!

Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα καρύδια και τα ακτινίδια.

Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ/στρέμμα ως το 2027, επειδή η κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.

Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.

Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών μας και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού.

Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων.

Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ».

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts