H ανάλυση των εκπομπών αφορούσε όλους τους νομούς όπου καλλιεργείται βαμβάκι.

 

Η κατανάλωση πετρελαίου αποτελεί την κύρια πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για την καλλιέργεια βάμβακος στην Ελλάδα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε -μεταξύ άλλων- η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, και η οποία παρουσιάζει την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου (CO2e) σε καλλιέργεια βαμβακιού ανά την ελληνική επικράτεια.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από παραγωγούς ανά την Ελλάδα και τα δεδομένα υπολογίστηκαν με τη χρήση του λογισμικού Cool farm tool, ενώ η ανάλυση των εκπομπών αφορούσε όλους τους νομούς όπου καλλιεργείται βαμβάκι σε μία αξιοσημείωτη έκταση.

Κύρια συμπεράσματα

Η εκπομπή ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (C02e) ανά στρέμμα ήταν 283 κιλά και η εκπομπή ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (C02e) ανά κιλό προϊόντος (σύσπορο βαμβάκι) ήταν 740 γραμμάρια.

Το 2015, η παραγωγή 48 εκατομμυρίων τόνων πολυεστέρα εξέπεμπε 706 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (C02e) ενώ το 2020 έφτασε 838 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου (C02e) GHG το 2020 για 57 εκατομμύρια τόνο υςπαραγωγής πολυεστέρα.

Σε αντίθεση, η παραγωγή βαμβακιού είναι σε 25,6 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως KOL εκπέμπει μόλις 57,2 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO:e) από την παραγωγή ινών βαμβακιού.

Κρίνεται σημαντικό το γεγονός ότι ο πολυεστέρας είναι μη βιοδιασπώμενος και δεν απορροφά άνθρακα σε αντίθεση με το βαμβάκι. Το βαμβάκι είναι βιοδιασπώμενο και απορροφά 366 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO:) από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης και δεσμεύει περίπου 2% έως 2,5% άνθρακα στα εδάφη άπου καλλιεργείται.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts