Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Μείωση στην παραγωγή δημητριακών αναμένει η ΕΕ

Μείωση στην παραγωγή δημητριακών αναμένει η ΕΕ

Αγροτικά Νέα 🕔July 10, 2018

Οι συνθήκες ξηρασίας προς το τέλος της άνοιξης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή δημητριακών της ΕΕ για την περίοδο 2018-2019 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

Η σοδειά του 2017-2018 έφτασε τους 307,1 εκατ. τόνους, σχεδόν 1% πάνω από τον μέσω όρο της τελευταία πενταετίας. Ωστόσο η συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις δημητριακών μειώθηκαν κατά 3%.Η έκθεση υπογραμμίζει πως η αναμενόμενη παραγωγή δημητριακών για το 2018-2019 αναμένεται να φτάσει στους 299,3 εκατ. τόνους, μια μείωση της τάξης του 2,5% σε σχέση με το 2017-2018.

Σε κάθε περίπτωση, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών είναι άφθονα, και παρά την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

Η συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αροτραίων καλλιεργειών αναμένεται να μειωθούν κατά 1% την περίοδο 2018-2019, σε σχέση με την προηγούμενη. Ο τομέας των δημητριακών αναμένεται να μειωθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1,2%. Συνολικά η καλλιεργήσιμες εκτάσεις με δημητριακά αναμένεται να βρεθούν λίγο παρακάτω από τα 550 εκατ. στρέμματα. Ως επί το πλείστον η μείωση προκαλείται από την απώλεια 2% των εκτάσεων καλλιέργειας σιταριού. Οι σπαρμένες με σκληρό σιτάρι εκτάσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 6%. Στο σύνολό τους οι εκτάσεις των χειμερινών καλλιεργειών μειώθηκαν λόγω δυσμενών συνθηκών κατά τη σπορά.

Αντιθέτως, οι καλοκαιρινές καλλιέργειες και ειδικά το καλαμπόκι και το ανοιξιάτικο κριθάρι πιθανότατα θα επεκταθούν ελαφρώς κατά 1,5% και 2,9% αντίστοιχα. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι καθοριστικές. Πάντως η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να παραμείνει σταθερή, ενώ είναι ακόμα νωρίς για να υπολογιστεί η παραγωγή του καλαμποκιού, αφού η καλλιέργεια αναπτύσσεται αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο η αύξηση στον τομέα συναινεί στο ότι η παραγωγή του 2018/2019 θα είναι  πολύ κοντά στους 64 εκατ. τόνους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agronews.gr