Έμβολος

Μεγάλες οι ζημιές από τους πρόσφατους καύσωνες στην Κρήτη, που αποτελεί την κύρια ζώνη καλλιέργειας του προϊόντος λόγω κλίματος.

Για μια χρονιά με σαφώς μικρότερη παραγωγή από πέρσι βαίνει το αβοκάντο, που φαίνεται εκ πρώτης όψης να επλήγη ιδιαίτερα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη, τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Χανίων και πρώην αντιπρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης: «πιο μεγάλες είναι οι απώλειες στην ποικιλία Hass, με πολλούς μικρούς καρπούς να έχουν πέσει στο έδαφος. Σίγουρα πάμε για μειωμένη παραγωγή και γι’ αυτό ευθύνεται ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, να δουν τις ζημιές, να τις εκτιμήσουν και να πάρουμε αποζημιώσεις».

Για κακή χρονιά στο αβοκάντο ως απόρροια των υψηλότατων θερμοκρασιών μιλά στον ΑγροΤύπο εξάλλου και ο κ. Μανώλης Καστανιουδάκης, που καλλιεργεί πολλά προϊόντα, μεταξύ άλλων ελιές, αλλά και 13 στρέμματα με αβοκάντο στην περιοχή του Ρεθύμνου. Ο κ. Καστανιουδάκης καλλιεργεί Hass και Fuerte και κάνει λόγο για απώλειες παραγωγής και καψίματα που υπέστησαν τα αβοκάντο λόγω του καύσωνα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Καστανιουδάκης, όπως μας είπε, καλλιεργεί 30 χρόνια αβοκάντο, πιάνοντας αποδόσεις της τάξης των 70 κιλών ανά δέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο το προϊόν, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά τον Οκτώβριο, έχει μεγάλη ζήτηση και πωλείται εύκολα. Οι δε τιμές παραγωγού, με βάση τα περσινά δεδομένα, ήταν στο ξεκίνημα για τα μεγάλα σε μέγεθος αβοκάντο στα 2,70 με 3 ευρώ το κιλό.

Η καλλιέργεια του αβοκάντο εντοπίζεται κυρίως στο νομό Χανίων, λόγω των ευνοϊκών για το προϊόν, κλιματολογικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή, ενώ είναι αδύνατον να επεκταθεί, όπως τονίζουν ειδικοί, σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της προώθησης του αβοκάντο Κρήτης έχουν γίνει ήδη ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για ανάδειξή του σε ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts