Τιμές παραγωγού που ξεκινούν από 3,35 και φτάνουν τα 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 έχουν πληρώσει ήδη τρεις ελαιουργοί της Μεσαράς, για να αγοράσουν αγουρέλαιο σε περιορισμένες, προς το παρόν, ποσότητες από ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. 

Έχουν αγοράσει όμως αγουρέλαιο και με 3,20 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές από ελαιοπαραγωγούς στις Δαφνές.

Επίσης, υψηλότερες είναι οι τιμές παραγωγού στο βιολογικό αγουρέλαιο. Μεγαλοπαραγωγός από τα Βασιλικά Ανώγεια της Μεσαράς, χανιώτικης καταγωγής, που διαθέτει χιλιάδες ρίζες στην περιοχή και χιλιάδες άλλες στα Χανιά, μετέφερε και πούλησε σε έμπορο των Χανίων βιολογικό αγουρέλαιο στα 6 ευρώ το κιλό!

Όλες αυτές είναι πληροφορίες που κατέγραψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” στις 15 Οκτωβρίου, κυρίως από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο αγουρέλαιο και δείχνουν ενδιαφέρον για όσο γίνεται πιο πρώιμη παραγωγή ελαιολάδου.

Άλλωστε, αυτό είναι και το αγουρέλαιο. Παράγεται, δηλαδή, από άγουρο καρπό ελιάς.

Όπως λένε οι επιστήμονες, το άγουρο λάδι έχει βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.

Η γεύση του είναι πιο πικρή.

Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάνουν κάθε χρόνο το αγουρέλαιο να πληρώνεται σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με το ελαιόλαδο που παράγεται μόλις “λαδώσει” η ελιά και βέβαια, όπως επανειλημμένως λένε οι ιδιώτες έμποροι, μπορεί η τιμή παραγωγού στο αγουρέλαιο να δημιουργεί εντυπώσεις κάθε χρόνο ανά την Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται και τόσο αντιπροσωπευτική για τον μετέπειτα καθορισμό των τιμών.

Η τιμή εκκίνησης στο φρέσκο

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε όμως τόσο με αγρότες και ελαιουργούς, όσο και με τον πρόεδρο του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου και δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, γεωπόνο Μανόλη Φραγκάκη, θέτοντας το ερώτημα: «Αν σήμερα αγόραζαν συμβατικό ελαιόλαδο στην Κρήτη, σε ποια τιμή περίπου θα μπορούσε να “πατήσει” για να κάνει το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου;».

Τόσο ο πρόεδρος Βαγγέλης Πρωτογεράκης, όσο και το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος Μάκης Αφθονίδης μάς μίλησαν για τιμές που θα μπορούσαν, με βάση τις διεθνείς συγκυρίες, να ξεκινήσουν από τα 2,80 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών ή να πιάσουν και τα 3 ευρώ το κιλό για λάδια εξαιρετικής ποιότητας.

Ο δε Μανόλης Φραγκάκης στο αντίστοιχο ερώτημά μας δε θα “έβλεπε” σήμερα την τιμή παραγωγού να πέφτει κάτω από τα 2,70 ευρώ το κιλό.

Βέβαια, όλοι τους ξεκαθάρισαν ότι αναφέρονται σε ποιοτικά λάδια. Και τέτοια λάδια ήδη σε πολύ περιορισμένες προς το παρόν ποσότητες έχουν αρχίσει να παράγονται από περιοχές της Μεσαράς.

«Φέτος, οι πρώτες ποιότητες, απ’ ό,τι έμαθα, δεν ήταν πολύ καλές. Αλλά στο βιολογικό έχουν αρχίσει να μαζεύουν λάδι και κάθε χρόνο οι τιμές παραγωγού στο βιολογικό φτάνουν μέχρι και 5 ευρώ το κιλό στην περιοχή της Μεσαράς, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές», λέει συγκεκριμένα στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

«Φανταστείτε ότι εμείς και τα παλιά λάδια, όταν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία του βιολογικού ελαιολάδου, τα αγοράζαμε μέχρι και 3,70 ευρώ το κιλό», λέει για άλλες χρονιές. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «σήμερα που μιλάμε, εγώ δε θα αγόραζα συμβατικό, υπό τον φόβο των ψεκασμών κατά του δάκου»…

Για την τιμή παραγωγού λέει ότι «στα παλιά λάδια είμαστε ακόμα στα 2,70 ευρώ το κιλό. Στο φρέσκο λάδι, εξαρτάται από την ποιότητα. Δεν ξέρουμε ακόμα την ποιότητα. Στην Ισπανία τα πρώτα λάδια δεν είναι καλά. Εμείς τα καλά λάδια τα χρειαζόμαστε. Έτσι, μπορεί να είναι και 2,80 ευρώ το κιλό, αλλά μπορεί να φτάσουμε και στα 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα πάντα με την ποιότητα που θα βρούμε»…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο xiromeropress.gr

Recommended Posts