τρακτερ

Σημαντικές μειώσεις φόρων αναμένεται να προκύψουν για χιλιάδες αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνεταιρισμούς και άλλες και επιχειρήσεις, με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τα εισοδήματα από το 2020 και πέρα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο επιχειρηματικό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, στις 15 Οκτωβρίου, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και περισσότερα επενδυτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί στην δημοσιότητα για την νέα φορολογική κλίμακα, θα ευνοούνται σημαντικά συνεταιρισμοί, αγροτικές και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται μείωση από 22% σε 9% στον φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται μέχρι τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ισχύει για τις επιχειρήσεις θα επέλθουν από τη οικονομική χρήση του 2020 οι ακόλουθες αλλαγές:

Α. Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.

Β. Μείωση των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή:

-Ο συντελεστής φόρου 29% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000.01 έως τα 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

-Ο συντελεστής φόρου 37% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000.01 έως τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 36%.

-Ο συντελεστής φόρου 45% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 44%.

Επισημαίνεται ότι με τους νέους συντελεστές η φοροελάφρυνση είναι σημαντική, καθώς θα επηρεάσουν αντίστοιχα και την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος που καταβάλλεται μαζί με τις εκάστοτε ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες δεν ισχύει αφορολόγητο όριο, όπως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Αποδέσμευση ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα

Παράλληλα με τις ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις αναμένεται να φέρει και η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών από το φορολογητέο εισόδημα, την οποία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης, με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις αρχές του Οκτωβρίου.

Πλέον, εξετάζονται όλα τα δεδομένα από την τριετή εφαρμογή του καθεστώτος που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 βάσει του φορολογητέου εισοδήματος που δηλώνουν, αρχικά του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.

Επί του θέματος στελέχη του υπουργείου Εργασίας διατυπώνουν την άποψη πως το ισχύον σύστημα φαίνεται να ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αναμένονται για μετά τη δημοσίευση των αναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας  για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισηγήσεις του οποίου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις τόσο για την ενοποίηση όλων των Ταμείων, όσο και για το ύψος, τον υπολογισμό και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts