Προβληματισμένοι οι παραγωγοί, ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς και ποσότητες δεν υπάρχουν, αλλά και οι τιμές είναι χαμηλές.

 

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην περιοχή μας και δεν υπάρχουν ικανές ποσότητες αγγουριών, αλλά συμβαίνει και το παράδοξο οι τιμές παραγωγού να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 20-25 λεπτών ανά κιλό. Μάλιστα δε θέλω να σκεφτώ καν τι θα γίνει σε 10-15 μέρες από σήμερα, όταν βγουν και οι μεγάλες ποσότητες αγγουριού της Ιεράπετρας. Το αγγούρι είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη καλλιέργεια από τη ντομάτα. Για να κόψεις αγγούρι από τη φύτευση χρειάζεσαι ένα μήνα μόλις. Εξαγωγές από την περιοχή μας αυτή την περίοδο δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες. Να σημειώσουμε ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, οι τιμές παραγωγού στο αγγούρι είναι πολύ ψηλά και συγκεκριμένα στα 80 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Αντώνης Βαρδουλάκης παραγωγός αγγουριού από την περιοχή της Μεσαράς δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η κατάσταση με το αγγούρι και ειδικά τις τιμές παραγωγού είναι δύσκολη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι τιμές παραγωγού δεν ξεπερνούν τα 30-40 λεπτά το κιλό, κάτι που σημαίνει γύρω στα 15 λεπτά το κομμάτι. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο γεγονός ότι ο τουρισμός που έχει μπει στη χώρα μας δεν έχει πολλά χρήματα να διαθέσει. Και η ζήτηση από τα ξενοδοχεία δεν είναι ικανοποιητική όσον αφορά στο αγγούρι. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το καρπούζι. Από την άλλη, τα εργατικά κόστη για τον αγρότη είναι διπλάσια από πέρσι, το κόστος λιπασμάτων τριπλάσιο, η ενέργεια πολύ ψηλά. Γενικά είναι κρίσιμη η κατάσταση που βιώνουμε στην Κρήτη».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts