Έληξαν και επίσημα στις 7 Δεκεμβρίου τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο βάμβακος της Νέας Υόρκης, σε μια πτωτική συνεδρίαση η οποία έγραψε απώλειες 3,26% στη διεθνή τιμή, κάτι που μεταφράζεται σε μια τιμή για το ελληνικό σύσπορο στην περιοχή των 70 λεπτών το κιλό.

 

Πέρα από τη λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου, πλησιάζει και η καταληκτική ημερομηνία για φιξάρισμα τιμής στις ποσότητες σύσπορου που έχουν παραδώσει οι Έλληνες παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια. Εν προκειμένω, οι εκκοκκιστές έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, την επόμενη Πέμπτη δηλαδή, προκειμένου να κλείσουν την τιμή για το βαμβάκι.

Με τον Μάρτιο του 2023 να μονοπωλεί πλέον το διαπραγματευτικό ενδιαφέρον, οι διεθνείς αναλυτές δεν αναμένουν για το επόμενο διάστημα εκπλήξεις, αν και η μεταβλητότητα στην αγορά είναι υψηλή. Για την ακρίβεια, τις προηγούμενες ημέρες, η αγορά εμφάνισε μια διακύμανση της τάξης των 10 σεντς η λίμπρα, με τα υψηλά στα 87,23 σεντς και τα χαμηλά στα 77,50 σεντς η λίμπρα. Με τους οικονομικούς δείκτες σε γενικές γραμμές να υποδεικνύουν πλέον μια οικονομία σε ύφεση, στην περίπτωση της αγοράς βάμβακος, οι αναλυτές τοποθετούν σε βάθος εξαμήνου την επιστροφή της ζήτησης από τα κλωστήρια. Αυτό, στο αισιόδοξο σενάριο, αφού ορισμένοι τοποθετούν μετά το πέρας του εννεαμήνου κάποια αξιόλογη δραστηριότητα στην φυσική αγορά ίνας. Ήδη η δραστηριότητα στην φυσική αγορά βάμβακος είναι περιορισμένη σε διεθνές επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ελληνικό βαμβάκι είναι στα αζήτητα. Ωστόσο, όσο η τιμή για το εγχώριο σύσπορο πλαισιώνεται απευθείας από τις κινήσεις στη διεθνή αγορά βάμβακος, τόσο τα περιθώρια εξασφάλισης υψηλότερων επιπέδων τιμών θα είναι πιο στενεμένα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts