Με χαμηλές προσδοκίες δείχνει να ξεκινάει η διαδικασία για την αποκατάσταση της ενότητας στο συνεταιριστικό χώρο και η προσπάθεια για τη δηµιουργία του νέου ενιαίου φορέα που ακούει στο όνοµα Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ).

Οι εντυπώσεις που άφησε η πρώτη, διαδικτυακή µάλιστα, γενική συνέλευση των πρωτεργατών της οργάνωσης, αφήνουν πολλά περιθώρια για κριτική από τους συνδαιτυµόνες του χώρου, µε σηµαντικότερο το γεγονός ότι ο «τζίρος» των οργανώσεων καθίσταται σηµαντικότερος από την ίδια την ιδέα του συνεργατισµού. Άλλωστε εξ αρχής, οι σχετικές προβλέψεις στο νόµο 4673/2020 είχαν βρει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του αγροτικού κόσµου όσο και από κάποιους έµπειρους θεωρητικούς του χώρου.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι µια ακραία εκδοχή στην εφαρµογή του νέου νόµου, µπορεί να καταστήσει το σύνολο των πιστοποιηµένων στο Μητρώο Συνεταιρισµών οργανώσεων, ουρά ενός µονού αριθµού µεγάλων συνεταιριστικών µονάδων, όπως π.χ. η ΠΙΝ∆ΟΣ και η Venus. Η τελευταία έχει καταφέρει να προωθήσει έναν σύµβουλο της διοίκησης στη θέση του προσωρινού προέδρου της ΕΘΕΑΣ (Χρήστος Γιαννακάκης) ενώ η πρώτη βάζει υποθήκη για τον πρώτο εκλεγµένο πρόεδρο της υπό σύσταση τριτοβάθµιας (Ανδρέας ∆ηµητρίου). Σηµειωτέον ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν εκφράζει το σύνολο του συνεταιριστικού γίγνεσθαι. Εκφράζει περί τις 158 µεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις σε σύνολο 830 εγγεγραµµένων στο Μητρώο Συνεταιρισµών. Βέβαια, όπως τονίζεται από τους καθοδηγητές της νέας προσπάθειας, ο τζίρος που αντιπροσωπεύουν οι έχοντες την πρωτοβουλία υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ, σε σύνολο τζίρου 1,3 δις ευρώ από όλους τους πιστοποιηµένους σήµερα συνεταιρισµούς.

Ζήτηµα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ένας κύκλος συνεταιριστών που πρόσκειται στη γνωστή συντεχνία του ΟΣ∆Ε δεν έχει ακόµα καταθέσει τα «όπλα του» και απειλεί να δηµιουργήσει «φράξια» µέσα στη νέα οργάνωση.

Στοιχείο επιφυλάξεων συνιστά επίσης ο τρόπος που ακολουθήθηκε ως τώρα για να φθάσουν µέχρι εδώ τα βήµατα της οργάνωσης. Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που συµβούλευσαν τον Βορίδη να θεσµοθετήσει το συγκεκριµένο νόµο, είναι αυτοί που έλαβαν τις ευλογίες του πρώην υπουργού να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση του άρθρου 38. Τονίζεται µάλιστα ότι η νέα προσωρινή 21µελής διοίκηση είναι ένα κράµα προέδρων οργανώσεων που κατάφεραν αυτά τα δύσκολα χρόνια να επιβιώσουν χωρίς να δίνεται βήµα σε νέα παιδιά, ενεργά µέλη συνεταιρισµών να ξεδιπλώσουν κάποιες αρετές τους και να καταθέσουν ενδεχοµένως πιο φρέσκες ιδέες απ’ αυτές που έφεραν το συνεταιριστικό κίνηµα στα σηµερινά χάλια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts