«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις» όπως επισημάνθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, κατά την διάρκεια σύσκεψης στην Βέροια Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών με θέμα τις πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας βροχοπτώσεων. Επιπλέον, σχετικά με τις de minimis κρατικές ενισχύσεις, αναφέρθηκε πως έχει διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αντίστοιχες αποζημιώσεις.
Για τους προαναφερθέντες λόγους, πέρα από πολιτικές παρεμβάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και σε επόμενο στάδιο αγωγές με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών αναφέρονται τα εξής:
«Καθολική ήταν η συμμετοχή Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών στο κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ για το θέμα της πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση εξαιτίας βροχοπτώσεων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (22/04) στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια παρουσία δεκάδων εκπροσώπων του παραγωγικού ιστού της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλίας.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.
Ως βασικός εισηγητής ο κ. Γιαννακάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, στην οποία ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους, ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.
Έπειτα, κάνοντας μια αναδρομή στο πρόβλημα των βροχοπτώσεων και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το 2017 μέχρι σήμερα – κυρίως από την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας, ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην από 25/7/2017 γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, η οποία αποτέλεσε το βασικό επιστημονικό τεκμήριο διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τις μεγάλες ζημιές εκείνης της χρονιάς, καθώς και σε όλες τις ενέργειες – αλλά και το παρασκήνιο – που αποδεικνύουν την απροθυμία του ΕΛΓΑ να εφαρμόσει τον Κανονισμό και εκθέτουν τη διοίκηση και τα στελέχη του οργανισμού.
«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ¼ αυτών που δικαιούνται. Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το de minimis, έγινε γνωστό ότι έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.
Στο διά ταύτα, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.
«Έχουμε όλη την επιστημονική τεκμηρίωση, ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Γιαννακάκης.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με γόνιμο, ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και συνεταιριστικών φορέων».