Η έκθεση Agrotica σε συνδυασµό µε την τριπλή υποστήριξη όπως είναι Σχέδια Βελτίωσης, Αναπτυξιακός Νόµος και Ταµείο Ανάπτυξης που αναµένονται τους ερχόµενους µήνες, φαίνεται πως θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στην αγορά των τρακτέρ το ερχόµενο διάστηµα.

 

Όπως είναι φυσιολογικό η αγορά προς το παρόν παρουσιάζει σηµάδια κόπωσης, ωστόσο είναι σε εκκρεµότητα προς υλοποίηση άλλα περίπου 1.000 Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία σε ποσοστό 70%-80% έχουν στο πλάνο τους και την αγορά τρακτέρ.

Προς ώρας, ενδεικτικό του «φρένου» που έχει πατήσει η αγορά, είναι το γεγονός πως µέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2022, η µείωση των πωλήσεων είναι 42,3% σε σχέση µε πέρυσι, καθώς φέτος τιµολογήθηκαν 1.252 τρακτέρ, από 2.170 το αντίστοιχο 8µηνο του 2021.

«Περιµέναµε µια κάµψη της αγοράς για το 2022, γιατί ο προηγούµενος κύκλος Σχεδίων Βελτίωσης είναι στο τέλος του και είναι φυσιολογικό να κόψει ταχύτητα η αγορά. Απλώς δεν περιµέναµε η πτώση να είναι τόσο έντονη», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.

Η µεγαλύτερη του αναµενόµενου επιβράδυνση, αλλάζει τις αρχικές προβλέψεις του ΣΕΑΜ που δικαιολογούσαν µια µείωση της αγοράς της τάξης του 30%. «Από τα περίπου 3.000 τρακτέρ του 2021, προβλέπαµε να πέσουµε στα σχεδόν 2.000 τρακτέρ φέτος. Ο πήχης κατεβαίνει πλέον στα επίπεδα των 1.700 – 1.800 τρακτέρ», τονίζει ο συνοµιλητής  µας.

Στο σύνολο του έτους, πάντως, αναµένεται να «κλείσει η ψαλίδα» της µείωσης, που παρατηρείται στο οκτάµηνο, διότι είναι σε εκκρεµότητα προς υλοποίηση άλλα περίπου 1.000 Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία σε ποσοστό 70%-80% έχουν στο πλάνο τους και την αγορά τρακτέρ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts