Επιβεβαιώνονται καθημερινά οι προβλέψεις για «χαμηλή πτήση» στις τιμές των σιτηρών που κινούνται ακόμα και κάτω από τα μισά των αντίστοιχων περυσινών, παρά τα υψηλά κόστη παραγωγής της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου.

 

 

Τιμή 24 λεπτά το κιλό για τα σκληρά σιτάρια πρώτης ποιότητας και 23 για τα δεύτερης, προσφέρουν οι επιχειρήσεις ΑΦΟΙ Καραγιώργου, ενώ για τα κριθάρια η τιμή της ίδιας εμπορικής επιχείρησης είναι 14 λεπτά το κιλό. Λίγο παραπάνω, στα 25 λεπτά, αγοράζει η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα τα «ελεύθερα» σκληρά σιτάρια που δεν καλύπτονται από τις συμφωνίες της συμβολαιακής καλλιέργειας, με τα συμβόλαια εκεί ως γνωστόν να έχουν κλειστεί στην περιοχή των 35 λεπτών τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη δεδομένη συγκυρία, μόνο μικρότεροι μύλοι πληρώνουν 26 λεπτά για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, ενώ αναμένεται το ιδιωτικό εμπόριο και οι μεσίτες που διαχειρίζονται και τους κρίσιμους όγκους να προσαρμοστούν άμεσα στη γραμμή των μεγάλων εμπόρων του θεσσαλικού κάμπου.

Στο μεταξύ, το εμπόριο στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στη Φότζια, φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας τις τιμές της νέας σοδειάς στα 335 ευρώ ο τόνος στη νέα λίστα που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη λίστα τιµών της Φότζια για τη νέα σοδειά τοποθέτησε τις τιµές 10 ευρώ χαµηλότερα από την τελευταία περσινής σοδειάς. Οι τιμές αυτές διατηρήθηκαν αμετάβλητες στη δεύτερη λίστα τιμών. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 330-335 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος.

Η συγκράτηση των τιμών στη λίστα Φότζια, έρχεται να ενισχύσει την υπόθεση που θέλει την αγορά να βρίσκεται κοντά στα χαμηλά που επιτρέπουν τα θεμελιώδη, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια διόρθωσης, που εντοπίζονται, στον αλωνισμό του Καναδά το προσεχές Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, κοντά στο 10 με 15% υπολογίζουν τα περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης στις ευρωπαϊκές τιμές σκληρού σίτου οι αναλυτές του γαλλικού χρηματιστηρίου εμπορευμάτων Euronext, συνυπολογίζοντας από τη μια τις χαμηλές ποιότητες που χαρακτηρίζουν τις φετινές παραγωγές σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ από την άλλη προεξοφλούν μια μεγάλη σοδειά σε ΗΠΑ και Καναδά που δεν αφήνει περιθώρια αντιστροφής της τάσης.

Με άλλα λόγια, έως ότου υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις για την προσφορά της τρέχουσας, νέας εμπορικής περιόδου, φαίνεται πως η μεταβλητότητα των τιμών θα είναι μικρότερη από αυτό που είχαν συνηθίσει οι αγορές την προηγούμενη διετία.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts