Το ζήτημα των καθυστερήσεων της καταβολής αποζημιώσεων στους κατοίκους των Δήμων Νέας Ζίχνης κι Αμφίπολης που υπέστησαν ζημίες σε καλλιέργειες κι υποδομές από το ακραίο καιρικό φαινόμενο της 25ης Ιούνη φέρνει στη Βουλή με ερώτηση του ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 7 ακόμη βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Ειδικότερα, περισσότεροι από 5 μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που κοινότητες των ως άνω Δήμων επλήγησαν από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο με ανυπολόγιστες ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και υποδομές. Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, των κυβερνητικών παραγόντων και των τοπικών βουλευτών της πλειοψηφίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης κι αποκατάστασης των ζημιών με την εφαρμογή ενός σχήματος τύπου Ιανού, καμία περαιτέρω ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα πριν της προκαταβολής από τον ΕΛΓΑ 50 €/στρέμμα για τις καλλιέργειες βαμβακιού και την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και υποδομές για την ένταξη στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις και την Κρατική Αρωγή.

Η διαδικασία αποζημίωσης και αποκατάστασης των ζημιών, ως εκ τούτου, φαίνεται με τα ισχύοντα δεδομένα να τοποθετείται στο όχι άμεσο μέλλον, ώστε να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η οικονομική κατάσταση των πληγέντων κατοίκων, που αγρότες όντες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι πλέον αντιμέτωποι όχι μόνο με το δυσθεώρητο καλλιεργητικό κόστος και το κόστος διαβίωσης, αλλά και με τις οφειλές που δημιούργησαν κατά την προηγούμενη χρονιά και αδυνατούν να καλύψουν λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών τους. Επιπλέον πέφτει σε αυτούς προς το παρόν το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν σπίτια, αποθήκες, αυτοκίνητα κ.α. οδηγώντας έτσι πολλούς από τους πληγέντες σε καθεστώς ανέχειας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts