Την Κυριακή, 11 Δεκ 2022, στις 11.00 στην Ρητίνη Πιερίας οργανώνεται συζήτηση για την «ΤΟΠΙΚΗ Αγροτική Ανάπτυξη» με τους κκ Γεώργιο Κουκουλιάτα και Δημήτριο Μιχαηλίδη.

 

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Αγρότες είναι οι κατά κύριο επάγγελμα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι, και συμπληρωματικά, ΜΟΝΟ συμπληρωματικά (όχι κύρια, ούτε αποκλειστικά) οι παραγωγοί ενέργειας, οι μεταποιητές και έμποροι της δικιάς τους παραγωγής και οι προσφέροντες υπηρεσίες τουρισμού (αγροτουρισμός) στις δικιές τους εγκαταστάσεις.

Ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος φροντιστής του περιβάλλοντος. Και όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το τεχνολογικό, το πολιτικό κλπ. Φροντιστής του περιβάλλοντος αλλά και φύλακας του περιβάλλοντος, είναι ο αγρότης, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όλα όσα το αποτελούν, «θεοποιώντας» τα πάρα πολλές φορές.

Το περιβάλλον είναι «ζωντανό» όταν βρίσκεται σε ισορροπία. Οιασδήποτε μορφής ανισορροπία (υπερσυγκέντρωση ή έλλειψη, αποστείρωση ή απολύμανση, ρύπανση ή μόλυνση) σημαίνει θάνατο σε όλο το σύστημα (οικοσύστημα).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://emvolos.gr

Recommended Posts