βαμβάκι

Την έκτακτη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Διονύσιος Σταμενίτης.

Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι οι καλλιεργητές βάμβακος της χώρας βρίσκονται σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα, αφενός γιατί οι τιμές του προϊόντος εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλές, αφετέρου γιατί οι φετινές αποδόσεις των χωραφιών είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από πέρσι.

Ως εκ τούτου, τονίζουν οι κ.κ. Τσαβδαρίδης και Σταμενίτης μία έκτακτη, αναλογική και υπολογισμένη ανά στρέμμα οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών θα καταδείκνυε για πολλοστή φορά την ευαισθησία που δείχνει η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πληττόμενο κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής σε συνθήκες έτσι και αλλιώς δύσκολες για τη βιωσιμότητα των εκμετάλλεύσεών του.

Αναλυτικά η κατατεθείσα ερώτηση των κ.κ. Τσαβδαρίδη και Σταμενίτη:

9-12-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Έκτακτη ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας εν καιρώ πανδημίας

Κύριε Υπουργέ,

Σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας καθώς οι τιμές του προϊόντος εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Πιο συγκεκριμένα τη φετινή χρονιά και εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλεί η υγειονομική κρίση, με υψηλότερα έξοδα και καλλιεργητικές φροντίδες – όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί – η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται από 35 έως και 39 λεπτά το κιλό όταν την περσινή περίοδο κυμαινόταν από 42- 43 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των χωραφιών είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από πέρσι. Ενδεικτικά, στον Ν. Ημαθίας υπάρχει καταγεγραμμένη μείωση της στρεμματικής απόδοσης κατά 4,72% (ήτοι 464 κιλά ανά στρέμμα από 487 κιλά ανά στρέμμα την περσινή χρονιά.

Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη ανάσα θα μπορούσε να προσφέρει μία έκτακτη, αναλογική και υπολογισμένη ανά στρέμμα οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών που έστω και σε συμβολικό επίπεδο θα καταδείκνυε για πολλοστή φορά την ευαισθησία που δείχνει η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πληττόμενο κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής σε συνθήκες έτσι και αλλιώς δύσκολες για τη βιωσιμότητα των εκμετάλλεύσεών του

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts