ηλιος

Η Κρήτη είναι μια περιοχή της Ελλάδας με πληθώρα παραδοσιακών καλλιεργειών και προϊόντων, όπως η ελιά και το ελαιόλαδο, το σταφύλι και το κρασί, τα κηπευτικά. Τα προϊόντα αυτά διακρίνονται από υψηλή ποιότητα και ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητα στις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί της Κρήτης αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό στις αγορές και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, για να μπορέσει να διατηρηθεί ή ακόμη και να βελτιωθεί η ποιότητα των κρητικών αγροτικών προϊόντων, γίνεται πλέον αναγκαίο το «πάντρεμα» της εμπειρικής γνώσης της καλλιέργειας με νέες τεχνολογίες και μεθόδους διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής. Μέσα από τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τα αποτελέσματα της έρευνας και την καινοτομία μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η εξωστρέφεια και, κατά συνέπεια, η ανταγωνιστικότητα των κρητικών παραδοσιακών προϊόντων.

Το gaiasense στη Μεγαλόνησο

Σε αυτό το πλαίσιο, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC έχει ξεκινήσει συνεργασίες και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, κάτι που αποτυπώθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση στο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2018. Οι συνεργασίες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τις καλλιέργειες ελιάς, κηπευτικών και πατάτας και έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και του όγκου παραγωγής, τη μείωση του κόστους αλλά και των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον.

Όσον αφορά την ελιά, μία από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες καλλιέργειες της Κρήτης, η συνεργασία με φορείς στα Σφακιά, στο Ρέθυμνο, στα Αστερούσια και στο Μεραμβέλλο εστιάζει στην ανάπτυξη μεθόδων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του δάκου και άλλων εχθρών της καλλιέργειας που προκαλούν σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής των κρητικών ελαιώνων. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ευφυούς άρδευσης και λίπανσης του gaiasense θα υποστηρίξουν τους ελαιοκαλλιεργητές στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας ελιάς, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts