βαμβάκι

Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων της χώρας και μεγάλων εμπορικών οίκων του εξωτερικού, «έκρυβαν» τα «πηγαδάκια» στα τραπέζια και τους διαδρόμους των «5ων Μεσογειακών Δρόμων Βάμβακος».

 

Μια εξέλιξη που αν μη τι  άλλο δείχνει ότι, παρά τη διεθνή συγκυρία, ο ελληνικός «λευκός χρυσός» λόγω της υψηλής του ποιότητας, μπορεί και βρίσκει εύκολα το δρόμο για τις αγορές.

Όπως μεταφέρθηκε στην Agrenda από αξιόπιστες πηγές υπολογίζεται πως μέσα σε ένα απόγευμα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, που είχε σκοπό να προκαλέσει τέτοιες συνεργασίες, «κλείστηκαν» αγοραπωλησίες που ξεπερνούν αθροιστικά τους 3.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος.

Το ενδιαφέρον ήταν υψηλό από αγορές όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, τους μεγαλύτερους μας πελάτες για το προϊόν, ωστόσο, η παρουσία στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπων από όλα τα μεγάλα εμπορικά «σπίτια» του κλάδου διεθνώς, όπως των ECOM, OLAM, OTΤΟ, CAM, Louis Dreyfus, Reinhart και άλλων, αλλά και πασίγνωστων οίκων μόδας όπως η Lacoste και η Gucci, έδωσε την ευκαιρία να γίνουν ευρύτερες ζυμώσεις με τους Έλληνες εκκοκκιστές. Ήδη, πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο, μέχρι τώρα εκτιμάται πως έχουν πωληθεί σχεδόν 150.000 τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος (σ. σ. ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 50% της εθνικής παραγωγής), χωρίς, ωστόσο, στο σύνολο τους οι συγκεκριμένοι όγκοι να έχουν διαμορφώσει και την τιμή τους.

Διαμορφωμένη τιμή για το 20-30% της ελληνικής παραγωγής

«Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει γύρω στους 80.000 – 100.000 τόνοι, με σταθερές τιμές ή με βάση τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου και παραμένει ανοικτή η τιμή για μια ποσότητα περίπου 50.000–70.000 τόνων με βάση τα συμβόλαια Μαρτίου ή μεταγενέστερων τιμών του χρηματιστηρίου. Και αυτό, διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν έχουν διαμορφωθεί και οι τιμές προς τους παραγωγούς», μας εξήγησαν πηγές του εκκοκκιστικού χώρου. Πρακτικά, όπως είπαν «διαμορφωμένη τιμή διαθέτει περίπου 20% – 30% της ελληνικής παραγωγής και είναι περίπου ίση με την ποσότητα των παραγωγών που έχουν κλείσει την τιμή τους, είτε με προπωλήσεις, είτε επιλέγοντας την τιμή ημέρας κατά τη διάρκεια της εκκκοκκιστικής περιόδου. Ένα μέρος επίσης είναι πουλημένο με βάση τα συμβόλαια Μαρτίου ή μεταγενέστερων μηνών του Χρηματιστηρίου και ένα μέρος είναι απούλητο και δεν έχει συμβολαιοποιηθεί ακόμη».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts