χωραφι

Ειδικά πριμ της νέας ΚΑΠ που ενεργοποιείται σε σχεδόν δύο μήνες εξασφαλίζουν οι επιλογές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες στις φθινοπωρινές σπορές, οι οποίες μεταξύ άλλων εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέμμα για την σπορά επίσπορου κριθαριού σε χωράφι με μηδική ή 62,8 ευρώ το στρέμμα για γηγενείς ποικιλίες οσπρίων.

 

Το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, όπως δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών και μένει πλέον και τυπικά να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στις δράσεις του νέου πρασινίσματος, ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για παραγωγή ζωοτροφών. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη/ποικιλίες που αντικαθίσταται και το είδος/ποικιλία που εγκαθίσταται.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης μηδικής με καλλιέργεια βίκου, η οποία εξασφαλίζει πριμ 48,8 ευρώ το στρέμμα.

Σε περίπτωση που ένας παραγωγός ξεκινήσει να καλλιεργεί αυτές τις ημέρες βίκο σε χωράφι που είχε σπείρει την περασμένη άνοιξη βαμβάκι ή καλαμπόκι, τότε εξασφαλίζει ένα πριμ 10,9 ή 31,6 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα.

Για τα χειμερινά σιτηρά, τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από μηδική σε χειμερινά σιτηρά 52,2 ευρώ/στρέμμα
  • Από βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά 14,3 ευρώ/στρέμμα
  • Από καλαμπόκι σε χειμερινά σιτηρά 29,7 ευρώ/στρέμμα

Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, αν κάποιος παραγωγός ολοκληρώσει αυτές τις ημέρες με την συγκομιδή βαμβακιού ή έχει τελειώσει τον αλωνισμό καλαμποκιού πριν από λίγο καιρό, τότε μπορεί να ξανασπείρει το ίδιο χωράφι με χειμερινά σιτηρά και να εξασφαλίσει αυτά τα πριμ.

Όπως εξηγούν στην Agrenda καθηγητές που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του ελληνικού πλάνου για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027,  η εν λόγω δράση έρχεται να ευννοήσει κυρίως την επίσπορη καλλιέργεια κριθαριού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ποικιλίες κριθαριού μικρού βιολογικού κύκλου που στην Ευρώπη φυτεύονται νωρίς την άνοιξη για συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι. Στο ελληνικό κλίμα, αρκετοί παραγωγοί που επιλέγουν τις ποικιλίες αυτές, οι οποίες αφορούν και ποιοτικά κριθάρια που κατευθύνονται για βυνοποίηση, προχωρούν σε σπορά μέσα στο Νοέμβριο και αλωνίζουν τον Μάιο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts