agroths_orgoma_1

“Στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων), βρίσκονται πολλοί αγρότες, εξ αιτίας απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες προκειμένου,

να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν”.

Τα παραπάνω τονίζονται σε ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, όπου μετακξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

“Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets, δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς, είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση αυτή βέβαια επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα”.

Όπως επισημαίνεται, “παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο”.

Οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν σε τέσσερα βασικά ερωτήματα “προκειμένου να περισωθεί ό,τι περισώζεται πλέον για το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων”, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ανακλυτικά ολόκληροα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων) βρίσκονται πολλοί αγρότες εξ αιτίας απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση αυτή βέβαια επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα.

Παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts