Skip to content

Καταναλωτές και ασφάλεια τροφίμων

olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Συμμετοχή ΕΦΕΤ στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). 

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «ανάλωση έως» (ή «κατανάλωση μέχρι») και «ανάλωση/κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» στις ετικέτες των τροφίμων μου; Υπάρχουν κανόνες υγιεινής των τροφίμων που πρέπει να τηρώ στο σπίτι για να προστατεύω την οικογένειά μου; Χρειάζεται να ανησυχώ για τα πρόσθετα τροφίμων;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και στις οποίες απαντά η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, μεταφράζοντας την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων στην Ε.Ε. σε χρήσιμες πληροφορίες για τις καθημερινές επιλογές στα τρόφιμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επιστήμη μοιράζεται αυτήν την ευθύνη με τους πολίτες διασφαλίζοντας ότι, οτιδήποτε και αν επιλέξουν να καταναλώσουν, έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές.

Στόχος της εκστρατείας #EUChooseSafeFood είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές. Αυτή η πανευρωπαϊκή εκστρατεία στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν επιλογές με σιγουριά, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων. Από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών και την κατανόηση των προσθέτων έως την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων, η εκστρατεία προσφέρει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαιρέτισε την έναρξη της επικοινωνιακής εκστρατείας στην Ελλάδα: «Η πληροφόρηση ενδυναμώνει τους καταναλωτές, έτσι ώστε να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία θα τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της Ε.Ε., το οποίο υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία. Αυτή η εκστρατεία ενισχύει επίσης τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ του Ε.Φ.Ε.Τ. και της EFSA, των οργανώσεων καταναλωτών, των παραγωγών τροφίμων και της κοινωνίας, βοηθώντας τους πολίτες της Ε.Ε. να εμπιστεύονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.etheas.gr

Recommended Posts