Η σπορά των Βιρτζίνια κυρίως στις θερμότερες περιοχές της χώρας, έχει ξεκινήσει. Φέτος, το ενδιαφέρον των παραγωγών για τον καπνό είναι ανεβασμένο, παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας την προηγούμενη χρονιά. Σε ό,τι αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό, οι νέες ποικιλίες τύπου Βιρτζίνια προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος, εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές.

Σύμφωνα με την κ. Κοντογιάννη, καπνοπαραγωγό από την Αγ. Μαρίνα Φθιώτιδας, προβλέπεται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την νέα περίοδο. «Υπάρχει μία τάση από την πλευρά μας να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα της γενετικής βελτίωσης του σπόρου του καπνού, τον οποίο μας προωθούν οι εταιρείες. Φυσικά, το κίνητρο σε αυτήν τη φάση είναι οικονομικό και έχει να κάνει με μεγαλύτερη τιμή ανά μονάδα καπνού σε σύγκριση με πέρυσι. Φέτος, υπολογίζουμε ότι η τιμή θα ανέβει ακόμη και στα 2,70 ευρώ το κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα. Αν υπολογίσουμε ότι πέρυσι πουλήσαμε περίπου στα 2,30 ευρώ με την κλασική ποικιλία Βιρτζίνια, η διαφορά αυτής της τιμής είναι αρκετά πειστική προϋπόθεση για εμάς».

Σε ερώτηση της εφημερίδας για τους νέους τρόπους καλλιέργειας του καπνού και το γενετικό υλικό της νέας ποικιλίας που προωθούν οι εταιρείες, η κ. Κοντογιάννη δήλωσε: «Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μικρότερο βιολογικό κύκλο, η ωρίμανση των φύλλων καπνού γίνεται ομοιόμορφα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική υπεροχή σε σύγκριση με τις άλλες. Η γρηγορότερη συγκομιδή παίζει σημαντικό ρόλο για εμάς, διότι ολοκληρώνουμε την καλλιεργητική περίοδο νωρίτερα κατά περίπου έναν μήνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερο ρίσκο από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Οι βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα του καπνού και αυτό έχει άμεση σχέση και με την τιμή που παίρνουμε. Τέλος, μειώνουμε σε ένα σημαντικό βαθμό και τη χρήση των αγροχημικών, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts