Τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δείχνουν μεγάλη αύξηση εκτάσεων στην Ελλάδα.

Τη σεζόν 2021-2022 η παραγωγή μανταρινιού στην ΕΕ προβλέπεται μειωμένη κατά 7,5% σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, το 2020/21, η παραγωγή μανταρινιού στην ΕΕ ήταν 6,3% χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Τη σεζόν 2021/22, η παραγωγή μανταρινιού της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι σχεδόν 5,5 τοις εκατό χαμηλότερη από τη μέση παραγωγή δέκα ετών στα 3,1 εκατ. τόνους. Η έλλειψη στην παραγωγή μανταρινιού της ΕΕ που αναμένεται για τη φετινή περίοδο εμπορίας είναι κυρίως το αποτέλεσμα των αναμενόμενων μειώσεων στην Ισπανία, τον σημαντικότερο παραγωγό μανταρινιού της ΕΕ, εξηγεί το USDA.

Τη σεζόν 2020/21, η φυτεμένη με μανταρίνια έκταση στην ΕΕ ενδέχεται να παραμείνει σταθερή στα 152.400 εκτάρια (1 εκτάριο ίσον 10 στρέμματα). Σύμφωνα με τη Eurostat, κατά την περίοδο 2011-2020, η ΕΕ μείωσε την έκταση που φυτεύτηκε με μανταρίνι κατά 8%, η έκταση που φυτεύτηκε ισπανικό μανταρίνι μειώθηκε κατά 13% (σε 104.500 εκτάρια) και η ιταλική έκταση μειώθηκε κατά 8% (σε 34.240 εκτάρια το 2020). Αντίθετα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η καλλιεργούμενη έκταση μανταρινιού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 43% σε (9.900 εκτάρια το 2020) και η έκταση που φυτεύτηκε με μανταρίνι στην Πορτογαλία αυξήθηκε επίσης κατά 11% στα 2.600 εκτάρια το 2020.

Νέες ποικιλίες για παραγωγή όλο το έτος

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ισπανίας, η παραγωγή μανταρινιού στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου τη σεζόν 2021/22 προβλέπεται να μειωθεί κατά 10% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ο ισπανικός τομέας εσπεριδοειδών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2020/21, παρατηρήθηκαν για το μανταρίνι αυξήσεις στην παραγωγή, τις τιμές και τις εξαγωγές. Οι κύριες περιοχές παραγωγής μανταρινιών της Ισπανίας είναι οι περιοχές της Βαλένθια, της Ανδαλουσίας και της Καταλονίας. Η Ισπανία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες, πρώιμες και όψιμες ποικιλίες χωρίς σπόρους για να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των καρπών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Περίπου το 50% των ισπανικών μανταρινιών είναι Κλημεντίνες και το 7% Satsumas.

Η παραγωγή μανταρινιού της Ιταλίας, τώρα, αποτελείται από πάνω από 80% Κλημεντίνες χωρίς σπόρους και σχεδόν 20% μανταρίνια. Η Καλαβρία, η Σικελία και η Απουλία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής μανταρινιών της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 53, 20 και 15% της συνολικής παραγωγής, αντίστοιχα. Η Comune ή η Oroval και η Monreal είναι οι κορυφαίες ποικιλίες Κλημεντίνης που καλλιεργούνται στη χώρα.

Το Avana και το Tardivo di Ciaculli είναι οι κύριες ποικιλίες μανταρινιού. Σύμφωνα με την ιταλική βιομηχανία, η παραγωγή μανταρινιού της Ιταλίας το 2021/22 προβλέπεται να παραμείνει σταθερή σε σύγκριση με την κακή συγκομιδή της περίόδου 2020/21 και κάτω από τα επίπεδα της σεζόν 2019/20, λόγω των ανοιξιάτικων παγετών που σημειώθηκαν στην Καλαβρία και των πλημμυρών που έπληξαν τη Σικελία στο τέλος Οκτωβρίου. Η ιταλική βιομηχανία εσπεριδοειδών εξακολουθεί να αξιολογεί τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Σικελία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts