Τα κέρδη των παραγωγών έχουν εξανεμιστεί και κινδυνεύουν με λουκέτο πολλές εκμεταλλεύσεις.

Όπως σημειώνουν, οι ευρωπαϊκές χώρες παράγουν δύο στις τρεις φιάλες ελαιολάδου, που καταναλώνονται παγκοσμίως. Δυστυχώς, από τις αρχές του 2019, ο τομέας του ελαιολάδου υποφέρει από μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τιμών της ιστορίας. Εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις κινδυνεύουν με εγκατάλειψη λόγω έλλειψης κερδοφορίας. Τα άφθονα αποθέματα στην αρχή της σαιζόν είχαν ως αποτέλεσμα υψηλές συνολικές διαθεσιμότητες με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις τιμές.

Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές εμφιαλωμένου ελαιολάδου ισπανικής προέλευσης έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αποδυναμώντας την παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκό ελαιόλαδο. Προσθέτοντας σε όλα αυτά τον αντίκτυπο της κρίσης λόγω covid-19, την επιβράδυνση του εμπορίου και τη διακοπή των καναλιών HORECA, οι ευρωπαίοι παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει επείγοντα εργαλεία διαχείρισης της αγοράς για να βοηθήσουν τον τομέα.

Η επιβράδυνση λόγω covid-19 των εξαγωγών που αναμένεται να μειωθεί κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα αποθέματα και μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρά τους ενθαρρυντικούς αριθμούς που καταγράφηκαν στα κανάλια διανομής μεγάλης κλίμακας, το κλείσιμο του καναλιού HORECA προκάλεσε μείωση των πωλήσεων, επηρεάζοντας κυρίως προϊόντα υψηλής αξίας. Επιπλέον, τα lockdowns επηρέασαν επίσης σοβαρά τον τουρισμό.

Για τους ελαιοκαλλιεργητές, η απότομη παύση του τουρισμού αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας. Ο ελαιοτουρισμός, ο οποίος έχει αυξημένη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί πρόσθετο και εναλλακτικό αγροτικό εισόδημα, αποτρέποντας παράλληλα τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση της σοβαρής διαταραχής της αγοράς που αντιμετωπίζει ο τομέας και να αξιοποιηθούν σωστά τα επείγοντα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει για τη στήριξη του γεωργικού τομέα. Τα μέτρα αυτά πρέπει να χρηματοδοτούνται με πόρους που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, προσθέτουν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις.

Ενίσχυση του κλάδου ζητούν Copa και Cogeca

Μερικά από τα βασικά εργαλεία διαχείρισης που καλουν οι ελαιοπαραγωγοί, τονίζουν Copa και Cogeca, να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:

  • Ενεργοποίηση νέας ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τις τρεις κατηγορίες ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο και λαμπάντε).
  • Ενίσχυση του μηχανισμού ιδιωτικής αποθήκευσης στην ΚΟΑ, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί σε υψηλότερες τιμές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.
  • Ενθάρρυνση και υποστήριξη με την προώθηση των διαφόρων ειδών έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΠΟΠ, ΠΓΕ, μονοποικιλιακό, βιολογικό ή παραγόμενο με διακριτικά θρεπτικά οφέλη) για να μπορέσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί να επιτύχουν υψηλότερα περιθώρια στην αλυσίδα εφοδιασμού.
  • Εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών ποιοτικού ελέγχου σε επίπεδο ΕΕ και συστημάτων ιχνηλασιμότητας σε πραγματικό χρόνο, που να εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts