Γλυκό και τραγανό, το ελληνικό κεράσι διαγράφει µια ικανοποιητική πορεία τη φετινή χρονιά, καθώς η παραγωγή είναι µεγάλη, οι τιµές πολύ καλές και οι παραγωγοί ξεκίνησαν ήδη τις εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στο Ντουµπάι, στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία.

Μόνη εξαίρεση η περιοχή της Θράκης, όπου οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων εβδοµάδων έχουν καταστρέψει την παραγωγή και οι κερασοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση. Εδώ και δέκα µέρες συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν κάνει αυτοψίες στη Ροδόπη και οι αγρότες συµπλήρωσαν τις σχετικές αιτήσεις, διεκδικώντας αποζηµιώσεις

Ο Σαλήχ Τοπάλ είναι 28 χρόνων, γεωπόνος και καλλιεργεί µαζί µε τον πατέρα του 25 στρέµµατα µε κεράσια στο Αγίασµα του ∆ήµου Ιάσµου Ροδόπης. «Ακόµη και οι παλαιότεροι δεν θυµούνται ποτέ τέτοια καταστροφή. Κάθε χρόνο παίρναµε 8-10 τόνους κεράσια και φέτος µε το ζόρι θα µαζέψουµε 300 κιλά. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν παίρνουν ούτε ένα κιλό φρούτα την ηµέρα για τις ανάγκες της οικογένειάς τους» λέει στον «Αγρότη» ο νεαρός παραγωγός.

Καλυµµένα µε λάσπη

Τα κερασοχώραφα της Ροδόπης είναι καλυµµένα µε λάσπη. Τα δέντρα έχουν µαραζώσει και τα φρούτα πάνω τους είναι όλα σκασµένα. Στον Συνεταιρισµό Κερασοπαραγωγών Ροδόπης, δεν υπάρχει καθόλου κίνηση.

Σύµφωνα µε τον Φερούχ Τοπάλ, που είναι µέλος της διοίκησης, «αυτή είναι η πιο καταστροφική χρονιά. Συγκεντρώναµε µέχρι και 800 τόνους στις καλές χρονιές και υπολογίζουµε φέτος να µαζέψουµε κοντά στους 20 τόνους. Πλήρης καταστροφή». Από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα µηνύµατα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στον Αγροτικό Συνεταιρισµό «Αγιος Λουκάς», στις Ράχες Πιερίας, όλοι δουλεύουν πυρετωδώς.

Στην… ποδιά του Ολύµπου, µε το εξαιρετικό µικροκλίµα, ανάµεσα στον Ολυµπο και στα Πιέρια και µε τον αέρα του Θερµαϊκού, το κεράσι Πιερίας έχει ιδιαίτερη γεύση, είναι µεγάλο και ως εκ τούτου περιζήτητο.

«Φέτος έχουµε µια εξαιρετική χρονιά. Οι 300 παραγωγοί κερασιού θα συγκεντρώσουν κοντά στους 3.000 τόνους και το 80% αυτών θα φύγει για τις αγορές του εξωτερικού. Ηδη ξεκίνησαν οι αποστολές στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στη Λιθουανία, στην Εσθονία, αλλά και στο Ντουµπάι, στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, στη Μαλαισία» αναφέρει στον «Αγρότη» του Έθνους ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, ∆ηµήτρης Ντούρος.

 

Διαβάστε το υπόλοιπο στο agro24.gr

Recommended Posts