γάλα, ΚΥΑ

Κατά την τελευταία πώληση με διαγωνισμό των δημοσίων αποθεμάτων αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, πωλήθηκαν οι υπολειπόμενοι 162 τόνοι από τη συνολική αρχική ποσότητα 380.000 τόνων, με αποτέλεσμα να αδειάσουν εντελώς τα συνολικά αποθέματα που είχε αγοράσει και διαχειριζόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 21 Ιουνίου, μετά την κρίση στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων που έπληξε τους παραγωγούς της ΕΕ λόγω της μείωσης των τιμών την περίοδο 2015-2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγόρασε από το 2015 έως το 2017 συνολικά 380.000 τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (ΑΓΣ) μέσω δημόσιας παρέμβασης. Στόχος της ήταν η σταθεροποίηση της αγοράς και η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών.

Από τα τέλη του 2016, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία μηνιαίων και αργότερα ανά δεκαπενθήμερο δημόσιων διαγωνισμών για την προσεκτική εκ νέου πώληση των προϊόντων, χωρίς να διαταραχθεί η αγορά.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή πώληση των υπολειπόμενων δημοσίων αποθεμάτων αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη κλείνει ένα κεφάλαιο. Η διάθεση του αποθέματος, χωρίς επιπτώσεις στην τιμή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, αποτελεί δικαίωση της Επιτροπής όσον αφορά την υπομονετική και συνετή διαχείριση όλης της διαδικασίας από το 2015. Οι ενέργειες της Επιτροπής είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και σταθερή αγορά. Για μία ακόμα φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέδειξε την αφοσίωση, τη στήριξη και την αλληλεγγύη της προς τους Ευρωπαίους γεωργούς σε περιόδους κρίσης. Καταδεικνύεται επίσης η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα των μέσων της κοινής γεωργικής πολιτικής. Τα κατάλληλα εργαλεία λειτούργησαν ως απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας σε μια περίοδο σοβαρών διαταραχών της αγοράς και η κατάλληλη και έγκαιρη χρήση τους συνέβαλε στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών

 

 

Διαβαστε το υπόλοιπο στο agro24.gr

Recommended Posts