Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση και οι τιμές για τα καλοκαιρινά φρούτα σε Ιταλία και Ισπανία.

 

Στην Ισπανία υπάρχει μειωμένη παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια, κάτι που βοηθά τις εξαγωγές της Ιταλίας που η παραγωγή της είναι αυξημένη.

Οι τιμές παραγωγού για τα θερινά φρούτα στην Ισπανία κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ τριπλασιάστηκε σχεδόν η τιμή για τον καταναλωτή. Ωστόσο οι Ισπανοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι παρά την αύξηση της τιμής δεν καλύπτεται το κόστος καλλιέργειας.

Η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων (UPA) κατήγγειλε ότι, παρά την άνοδο των τιμών των οπωροκηπευτικών στους καταναλωτές, οι αγρότες εξακολουθούν να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής για τα προϊόντα. Η οργάνωση ζητά από την κυβέρνηση να αυξηθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και από τους εμπόρους να πληρώνουν με δίκαιες τιμές στους αγρότες και να μειώσουν τα κέρδη τους για να μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα οι καταναλωτές.

Οι μέσες τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις αγορές της Ισπανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας που επεξεργάστηκε η ισπανική αγροτική οργάνωση κυμαίνονται ως εξής:
Ροδάκινα: τιμή παραγωγού 1 έως 1,30 ευρώ το κιλό – τιμή καταναλωτή 1,89 – 3,72 ευρώ το κιλό
Δαμάσκηνα: τιμή παραγωγού 0,40 έως 0,50 ευρώ το κιλό – τιμή καταναλωτή 2,79 – 3,98 ευρώ το κιλό
Καρπούζια: τιμή παραγωγού 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό – τιμή καταναλωτή 1,19 – 2,19 ευρώ το κιλό
Πεπόνια: τιμή παραγωγού 0,55 έως 0,65 ευρώ το κιλό – τιμή καταναλωτή 1,65 – 1,99 ευρώ το κιλό

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts