olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Στη Σερβία το ηλιέλαιο παραμένει ο πιο δημοφιλής και φθηνότερος τύπος βρώσιμου λαδιού στη χώρα, ωστόσο, το μερίδιο του μειώθηκε ελαφρά τα τελευταία χρόνια.

 

Στη Σερβία το ηλιέλαιο παραμένει ο πιο δημοφιλής και φθηνότερος τύπος βρώσιμου λαδιού στη χώρα, ωστόσο, το μερίδιο του μειώθηκε ελαφρά τα τελευταία χρόνια. Το ελαιόλαδο, προοδευτικά, αναδεικνύεται ως εναλλακτική λύση για το ηλιέλαιο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Σερβία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των εισροών Σέρβων τουριστών στη Μεσόγειο και της γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, αφετέρου εξαιτίας της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου.

Η τάση αυτή οδηγεί σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στην υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής. Παρόλα αυτά η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες, ενώ στη κουζίνα οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια.

Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν, περίπου, το 90% της αγοράς, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας.

Το ελαιόλαδο προσφέρεται σε γυάλινες συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, 750 ml και του 1 L, όπως και σε μεταλλικές του 1 L και των 3 L. Η μεγαλύτερη κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου παρατηρείται στις γυάλινες συσκευασίες των 500 ml και 750 ml. Η γυάλινη συσκευασία δίνει την εικόνα ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας.

Επί της συσκευασίας του προϊόντος πρέπει να αναφέρονται στη σερβική γλώσσα τα εξής πληροφοριακά στοιχεία:

  • Η ονομασία πώλησης του προϊόντος
  • Πληροφορίες για τη κατηγορία του ελαιολάδου
  • Η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου σε μονάδες όγκου
  • Ο παρασκευαστής ή συσκευαστής
  • Ο εισαγωγέας και ο διανομέας
  • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος
  • Συνθήκες διατήρησης

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts