τομάτες και πιπεριές

Η διαδροµή από την Αθήνα προς το Κουρτέσι Ηλείας, δεν είναι µεγαλύτερη από δυόµισι ώρες.

 

Εκεί, ένας παραγωγός µε διαφορετικές προσλαµβάνουσες και νοοτροπία αγρότη που επιχειρεί στον πρωτογενή τοµέα µε οικονοµοτεχνικά κριτήρια, επενδύσεις στην παραγωγή και διαρκή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, µιλάει για την προσπάθειά του να φτάσει σε περίπου 30 χρόνια ενασχόλησης µε τη γη, να καλλιεργεί σήµερα 800 στρέµµατα βιοµηχανικής ντοµάτας.

Ο Σωτήρης Κακαλέτρης, αναφέρεται στις δυσκολίες που συνάντησε και συνεχίζει να αντιµετωπίζει ως παραγωγός – επιχειρηµατίας, µε καθήκοντα οικονοµολόγου – λογιστή που κρατάει τα βιβλία της επιχείρησης, εργάτη γης και πάνω απ’ όλα µε την ιδιότητα του ανθρώπου που επιχειρεί στην ελληνική περιφέρεια. ∆ιαθέτει µέσω συµβολαιακής γεωργίας το σύνολο της µέσης ετήσιας παραγωγής του – περίπου 9.000 τόνους ντοµάτας – στην Ελληνική Βιοµηχανία Κονσερβών Κύκνος, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην παραγωγή καρπουζιού και πατάτας.

Βασικό εργαλείο στην επαγγελµατική του δραστηριότητα αποτελούν οι διαρκείς επενδύσεις σε σύγχρονα τρακτέρ, µε ιδιαίτερη έµφαση κατά την τελευταία τριετία. Χαρακτηριστικό ως προς τη φιλοσοφία που ο ίδιος πρεσβεύει είναι η φράση που χρησιµοποιεί αναφορικά µε την αναγκαιότητα που παρουσιάζουν οι επενδύσεις σε εξοπλισµό για κάθε παραγωγό, καθώς λέει ότι «η οικονοµία στην καλλιέργεια, είναι σπατάλη».

Έχει καθετοποιήσει την παραγωγή του µε βλαστήριο σπόρων και δικό του φυτώριο ανάπτυξης των φυτών πριν αυτά καταλήξουν στο χωράφι. Όπως υποστηρίζει η δηµιουργία καλλιέργειας µεγάλης κλίµακας είναι αυτή που µπορεί να προσφέρει σηµαντική εξοικονόµηση κόστους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts