Η παραγωγή βουτύρου, τυριού και χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί, σύμφωνα με σενάριο κατά το οποίο η συνολική κατανάλωση λίπους στην ΕΕ μειώνεται στο συνιστώμενο επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι εξαγωγές αναμένεται να αντισταθμίσουν μέρος της απώλειας κατανάλωσης της ΕΕ. Όμως κατά το σενάριο όπου η Κίνα φτάνει σε αυτάρκεια σε κρέας και γαλακτοκομικά, το χοιρινό κρέας της ΕΕ επηρεάζεται περισσότερο, οδηγώντας σε μείωση παραγωγής και τιμών. Οι χαμηλότερες εγχώριες τιμές οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης.

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις, στα δύο σχετικά σενάρια, της έκθεσης για τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-31 που δόθηκε στην δημοσιότητα, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρώτο σενάριο εξετάζει μια σταδιακή μείωση στο συνιστώμενο από τον ΠΟΥ επίπεδο συνολικής κατανάλωσης λίπους κατά 30% σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η μετατόπιση προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση της ημερήσιας κατά κεφαλήν προσφοράς θερμίδων κατά 304 kcal το 2031.

Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες μειώνονται κατά περίπου 20 kcal συνολικά, ενώ η αναλογία θερμίδων φυτικής προς ζωική παραμένει σταθερή (στο 2,5:1). Οι προβλέψεις του σεναρίου οδηγούν σε μείωση της εβδομαδιαίας κατά κεφαλήν κατανάλωσης κατά 17 g για το βούτυρο, 84 g για το τυρί, 119 g για το χοιρινό κρέας, 179 g για τα φυτικά έλαια και 345 g για τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κατανάλωση και οι τιμές των πιο λιπαρών εμπορευμάτων μειώνονται, αλλά η υψηλή ζήτηση εισαγωγών από τον υπόλοιπο κόσμο βελτιώνει τα εμπορικά ισοζύγια της ΕΕ. Για παράδειγμα, η ΕΕ γίνεται καθαρός εξαγωγέας ηλιέλαιου σύμφωνα με αυτό το σενάριο, με θετικό ισοζύγιο 0,2 εκατομμυρίων τόνων, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης εισαγωγών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος μειώνεται κατά 19%, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης αντισταθμίζεται με αυξημένες εξαγωγές.

Σε αυτό το σενάριο, η παραγωγή βουτύρου και τυριού μειώνεται κατά 2% και 13% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης. Όσον αφορά το βούτυρο, το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας κατανάλωσης αντισταθμίζεται από υψηλότερες εξαγωγές και χαμηλότερες εισαγωγές. Ωστόσο, για το τυρί, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% της παραλειπόμενης παραγωγής τυριού.

Η παραγωγή γάλακτος μειώνεται κατά 2%, με χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση, οδηγώντας σε χαμηλότερο κοπάδι γαλακτοπαραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές, οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές παραγωγού της ΕΕ κυμαίνονται από πτώση 32% για το βούτυρο έως 15% για το χοιρινό κρέας.

Τέλος, η χαμηλότερη παραγωγή γαλακτοπαραγωγής και χοιρινού κρέατος θα μπορούσε επίσης να τονώσει τη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργία, κατά 4 Mt ισοδύναμα CO2, μειωμένη κατά 1,2% σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr

Recommended Posts