Ευθύνη των εθνικών αρχών είναι ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών εσπεριδοειδών και υπόλοιπων οπωροκηπευτικών.

 

Ευθύνη των εθνικών αρχών είναι ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών εσπεριδοειδών και υπόλοιπων οπωροκηπευτικών.

Αυτό αναφέρει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν έχει ειδική πλατφόρμα (Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα – RASFF) και ανακοινώνει τα φορτία, με το είδος και την χώρα προέλευσης, που δεσμεύονται στις χώρες της ΕΕ, επειδή έχουν υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στον ΑγροΤύπο για τούρκικα φορτία που έχουν πιαστεί από γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) λόγω υπολειμμάτων. Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει επενδύσει (από ευρωπαϊκά κυρίως κεφάλαια) σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων για αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σχετικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στην Επιτροπή για τη στήριξη της ελληνικής λεμονοπαραγωγής και τον έλεγχο των εισαγωγών από αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την αγορά εσπεριδοειδών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, και ιδίως την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και οι επιθεωρήσεις πρέπει να διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στα σημεία εισόδου.

Ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τη διάθεση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να έχουν οι αρμόδιες αρχές το προσωπικό και τους λοιπούς πόρους που απαιτούνται για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη εισπράττουν τέλη για τους επίσημους ελέγχους. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται επίσης στους ελέγχους του άρθρου 89 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/20133 , εάν κατά τους εν λόγω ελέγχους εντοπίζονται πιθανές δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας που αναφέρονται στα άρθρα 73 έως 91 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/20134 .

Για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς λεμονιών καθώς και τους άλλους γεωργούς, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει μέσα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εσπεριδοειδών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εν λόγω στήριξη, καθώς και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής τους. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των μέσων αυτών για τον προγραμματισμό των σχετικών τύπων παρεμβάσεων στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ».

Όπως γίνεται σαφές στην απάντηση του Επιτρόπου, η Ελλάδα λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών. Οι εθνικές αρχές των κρατών μελών είναι υποχρεωμένες να εντοπίζουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Επίσης φαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να αιτηθεί επιπλέον στήριξης σε περίπτωση που τα υπάρχοντα μέσα δεν αρκούν για να πραγματοποιούνται άρτιοι έλεγχοι. Κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί σε δύσκολη θέση τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts