Αντιδράσεις υπάρχουν από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Ισπανίας με τις εισαγωγές πορτοκαλιών από Νότια Αφρική που έχουν μολυνθεί από τη νόσο της μαύρης κηλίδας.

 

Αντιδράσεις υπάρχουν από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Ισπανίας με τις εισαγωγές πορτοκαλιών από Νότια Αφρική που έχουν μολυνθεί από τη νόσο της μαύρης κηλίδας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Ζιώγας Βασίλειος, ερευνητής από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στα Χανιά, «η μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών (παθογόνο Alternaria citri) είναι μια ασθένεια (μύκητας) η οποία προσβάλει τα φυτά με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες απώλειες στην παραγωγή εσπεριδοειδών. Σύμπτωμα του παθογόνου είναι η μαύρη σήψη (σκούρος καφέ αποχρωματισμός και φθορά στα φύλλα των φρούτων και των λαχανικών). Στην ΕΕ δεν υπάρχει αυτή η ασθένεια αλλά υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί η ασθένεια από τα εισαγόμενα πορτοκάλια».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, η ΕΕ αποφάσισε τα πορτοκάλια και μανταρίνια που εισάγονται από τη Νότια Αφρική να υφίσταται ψυχρή µεταχείριση κατά τη διαµετακόµιση (In transit cold treatment), προκειμένου να καταπολεμηθεί ο μύκητας της μαύρης κηλίδας.

Όπως η ίδια η Επιτροπή αναφέρει με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει πρόβλημα μετάδοσης της ασθένειας στην Ευρώπη. Όμως ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί ο σχετικός Κανονισμός με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να γίνονται ελεύθερα και να υπάρχει κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts