Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Η Ε.Ε. θα επιτρέψει στις διεπαγγελματικές οίνων να συζητούν για τις τιμές των σταφυλιών

Η Ε.Ε. θα επιτρέψει στις διεπαγγελματικές οίνων να συζητούν για τις τιμές των σταφυλιών

Αγροτικά Νέα 🕔July 6, 2021

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε από την Commission οι διεπαγγελματικές να έχουν τη δυνατότητα να συζητούν τις τιμές πώλησης κατά τη συγκομιδή σταφυλιών.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ 2023-2027) δίνει τη «δυνατότητα στις διεπαγγελματικές να δίνουν μη δεσμευτικές ενδείξεις τιμών για τα οινοποιήσιμα σταφύλια», ανακοίνωσε η ευρωβουλευτής της Αλσατίας Anne Sanders (Ρεπουμπλικανή), την 1η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Συνεταιρισμένων Αμπελουργών στο Κολμάρ (Haut-Rhin). “Πρέπει να πω ότι είναι μια συμφωνία που επιτύχαμε εντελώς ανέλπιστα στο τέλος των διαπραγματεύσεων”, διευκρινίζει η ευρωβουλευτής, η οποία δεν κρύβει την ικανοποίησή της, ειδικά επειδή οι προθεσμίες για τις πληρωμές επίσης διατηρούνται.

“Στο άρθρο 172 του συμβιβασμού δίνεται η δυνατότητα σε διεπαγγελματικές να εκδίδουν συστάσεις σχετικά με την τιμή των σταφυλιών”, διευκρινίζει ο ευρωβουλευτής του Languedoc, Éric Andrieu, (Σοσιαλιστικό Κόμμα), διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΚΓΠ και της κοινής αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ Οίνου). Αν και το Κοινοβούλιο ζήτησε περισσότερα, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για τα σταφύλια είναι ήδη “ένα σημείο που τίθεται στους κανόνες του ανταγωνισμού” υπογραμμίζει ο Eric Andrieu.

Όσον αφορά την τιμή πώλησης, αυτές οι προαιρετικές πληροφορίες θα συζητούνται στις διεπαγγελματικές οργανώσεις που θα είναι τόπος συνάντησης και συζήτησης μεταξύ επαγγελματιών, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής.

“Συμφωνία για την τιμή των σταφυλιών”

Πέρυσι, η Αρχή Ανταγωνισμού Groupement des Producteurs Négociants du Vignoble Alsacien (GPNVA) επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στην Association des Viticulteurs d’Alsace (AVA), και τη Διεπαγγελματική Επιτροπή Οίνων της Αλσατίας (CIVA) “για συμμετοχή σε καρτέλ σταφυλιών”.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr