provata_1

Ο τελευταίος κύκλος ανακατατάξεων στις διεθνείς αγορές αγροτικών προιόντων και εφοδίων, προσφέρει αυτό τον καιρό αφορμές για επανεξέταση ορισμένων πτυχών της δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής.

 

Οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ανατιµήσεις στα αγροτικά εµπορεύµατα, ξεκίνησαν ως αποτέλεσµα της πανδηµίας και εντάθηκαν µετά τα ακραία καιρικά φαινόµενα σε χώρες βαρόµετρο για την παγκόσµια παραγωγή σιτηρών όπως είναι της Ανατολικής Ευρώπης και φυσικά ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Το τελευταίο διάστηµα, η πολεµική σύρραξη στην Ουκρανία βάζει τη δική της σφραγίδα στο διεθνές εµπόριο αγροτικών προϊόντων, µε κατακόρυφη άνοδο στις τιµές των δηµητριακών (σιτάρι, καλαµπόκι κ.α.) και δυσκολίες στη διακίνηση, τις µεταφορές και τη ζήτηση για φρούτα και λαχανικά. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα ο προγραµµατισµός της αγροτικής παραγωγής, όπως η ένταση της καλλιεργητικής φροντίδας υπακούν σε καινούργιες νόρµες, οι οποίες υπαγορεύουν την επανεξέταση πολλές φορές κάποιων αποφάσεων. 

Στα αροτραία, για παράδειγµα, καλό είναι οι καλλιεργητές να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους µε προϊόντα που άπτονται της διατροφικής επάρκειας. Σκληρό και µαλακό σιτάρι, όσπρια και γενικά πρωτεϊνούχα φυτά έχουν τον πρώτο λόγο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει µέτρα που θα ενισχύσουν την καλλιεργητική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Μείωση αγρανάπαυσης και συνδεδεµένων ενισχύσεις, όπως π.χ. στο καλαµπόκι βρίσκονται ήδη σε πρώτο πλάνο.  

Σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Τα υψηλά κόστη παραγωγής και ειδικά οι µεγάλες ανατιµήσεις σε λιπάσµατα και ενέργεια (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύµα κ.α.) υποχρεώνουν τους παραγωγούς να µετρήσουν ή και να µετριάσουν την ένταση της καλλιεργητικής φροντίδας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts