Οικονομική κρίση και παραγωγοί καρυδιών.

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομία έχει μπει σε περιπέτειες, όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μιας σειράς παραγόντων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, ξεκίνησε ένα εξάμηνο πριν και απλώς ο πόλεμος απλά επιτάχυνε και όξυνε τα προβλήματα. Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την ανάρτηση μας με προβλήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα, αλλά θα επικεντρωθούμε καθαρά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας ,μιας και η οικονομία δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να επηρεάζεται από την κίνηση στη στρατόσφαιρα.

Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίστηκε από την κοινωνία κατά αρχήν, αλλά και από την πολιτεία σαν ένα επάγγελμα δεύτερης η τρίτης κατηγορίας που δεν συμβαδίζει με το κοινωνικό status άλλων επαγγελμάτων. To life style που επιβλήθηκε στην κοινωνία μας, δεν χώραγε το αγροτικό επάγγελμα. Ήταν προτιμότερο άλλωστε οι νέοι μας να κατευθυνθούν στις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Η επαρχία αποψιλώθηκε από νέο κόσμο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο μέσος όρος του κλήρου ποτέ στην χώρα μας δεν ήταν μεγάλος. Απεναντίας ήταν πάντα μικρός και σε μια περίοδο εκμηχάνισης της παραγωγής γίνεται ακόμη μικρότερος, με την έννοια ότι το κόστος κτήσης των μηχανημάτων είναι παντελώς ασύμφορο για μικρούς κλήρους. Αντί λοιπόν να μάθουν οι αγρότες μας να συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως έκαναν παλιότερα στα χωριά μας, κυριάρχησε η λογική της ιδιώτευσης με αποτέλεσμα η κάθε αυλή να έχει και ένα γεωργικό ελκυστήρα, ανεξαρτήτως πόσα στρέμματα καλλιεργεί.

Τα όποια προγράμματα στήριξης του αγροτικού κόσμου εξαντλήθηκαν σε επιδοτήσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα. Από το 2008 και με τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση – συνεχίζεται μέχρι σήμερα – παρατηρήθηκε μια στροφή αξιοποίησης των όποιων κτημάτων είχε ο καθένας στο χωριό του με φυτεύσεις νέων καλλιεργειών – επί το πλείστων δενδροκαλλιέργειες -. Λογικές : Είδα Άκουσα Έμαθα κυριάρχησαν σε ένα κόσμο που έψαχνε – και καλά έκανε- ενναλακτικούς τρόπους αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη τάση αυτή κυριάρχησαν οι μη κατ΄ επάγγελμα αγρότες, δεδομένου ότι είχαν και άλλα εισοδήματα από άλλες πηγές. Υπολειπόταν όμως στην τεχνογνωσία. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν τα τραγικά λάθη στις φυτεύσεις νέων δένδρων –λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται , αλλά τα πληρώνουν αυτοί και όχι οι φυτωριούχοι. Λάθη που τους πήγαν 3-5 χρόνια πίσω παραγωγικά χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα που έχουν καταβάλει. Καλλιεργήθηκαν επίσης κτήματα σε περιοχές που δεν υπήρχε γεωπόνος για να τα επιβλέπει με αποτέλεσμα να συμβουλεύονται μέσω των social media το τι να κάνουν σε κάθε περίπτωση. Ας σημειωθεί ότι, ο κάθε κήπος με γκαζόν έχει και τον γεωπόνο του στην Αθήνα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts