Αρνητική κατά πλειοψηφία, ήταν η απόφαση στο Κολέγιο των Επιτρόπων στην πρόταση που κατέθεσε ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι

για ειδική ενίσχυση των πληγέντων από τον κορωνοϊό αγροτών με ένα εφάπαξ ποσό μέχρι 5.000 ευρώ

Ειδικότερα, στην πρόταση που κατατέθηκε με υπηρεσιακά διαβαθμισμένο έγγραφο, γίνονταν λόγος για τη δυνατότητα που θα μπορούσαν να έχουν τα κράτη – μέλη ώστε να παράσχουν την υποστήριξή τους στους πληγέντες (και μόνο στους πληγέντες) από την πανδημία του Covid – 19  αγρότες, με ένα ποσό μέχρι και 5.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ εφόσον επρόκειτο για οργανωμένες μεταποιητικές μονάδες.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αποκλειστικά και μόνο από αναδιανομή πόρων του τρέχοντος Προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), εφ’ όσον για κάποια από τα κράτη – μέλη υπήρχαν αδιανέμητα κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν με το συγκεκριμένο τρόπο.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Πολωνό επίτροπο να μην μένει στην άρνηση που εισέπραξε από το Κολέγιο των Επιτρόπων και να επανέρχεται στους υπουργούς Γεωργίας των 28, ζητώντας τους ουσιαστικά να βάλουν πλάτη ώστε να περάσει από τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών μια τέτοια πρόταση.

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός, Μάκης Βορίδης, έχει ήδη στα χέρια του επιστολή του Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, με την οποία του ζητάει τη σύμφωνη γνώμη για την περαιτέρω υποστήριξη της αρχικής του σκέψης αρχικά στο Συμβούλιο των Υπουργών και στη συνέχεια στα υψηλότερα κλιμάκια των Βρυξελλών.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κύριο Βορίδη να διάκειται θετικά σ’ αυτή τη σκέψη, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια αναδιάρθρωσης πόρων που έχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας είναι μικρά.

Στην περίπτωση της χώρας μας για να προκύψει από το ΠΑΑ ένα αξιόλογο κονδύλι που θα στηρίξει μέτρα για τον κορωνοϊό θα πρέπει να θυσιαστούν μη προκηρυγμένα προγράμματα, όπως είναι αυτά των Αγροτικών Συμβούλων και της Δάσωσης Γαιών, το συνολικό ύψος των οποίων προσεγγίζει σήμερα τα 160 εκατ,. ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agronews.gr

Recommended Posts