έμβολος

Προϋποθέσεις να γίνει δουλεία για την αναβάθμιση της ελληνικής γεωργίας και του ρόλου που δύναται να διαδραματίσει ο Έλληνας παραγωγός αγροτικών προϊόντων στο νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, διαμορφώνει το νέο επιτελικό σχήμα που εγκαθιστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο τελευταίος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Εξετάζοντας μάλιστα προσεκτικά τις ευρύτερες κινήσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα σε ότι αφορά στο κυβερνητικό σχήμα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός έγινε για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρκεί να αναφερθεί ότι χρειάσθηκε να αδειάσουν θέσεις σε δύο υψηλότερα… τη τάξει υπουργεία για να βολευτούν οι αποχωρούντες Βορίδης και Σκρέκας, έτσι ώστε να αναλάβουν δράση οι Λιβανός και Οικονόμου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ασχοληθεί επισταμένως το τελευταίο διάστημα με τα θέματα του χώρου και να αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι:

– πρώτον, γιατί, γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγανάκτησης του αγροτικού κόσμου και της γκρίνιας των βουλευτών της επαρχίας

– δεύτερον, γιατί, η έκθεση Πισσαρίδη υπαγορεύει μια άλλη αντιμετώπιση του τομέα της αγροτικής παραγωγής και

– τρίτον, γιατί, τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες κρύβουν τεράστιες παρασπονδίες που εκθέτουν τη χώρα στις κοινοτικές αρχές και δυσχεραίνουν την αγροτική ανάπτυξη

Το ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να απαντήσει σε όλα αυτά ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τη συνεπικουρία βέβαια του νεοαφιχθέντος υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου. Στον δεύτερο σημειωτέον, πιστώνεται η ώσμωση του χώρου, ως γεωπόνου, με καταβολές μάλιστα από αγροτική περιοχή (Φθιώτιδα) κι ακόμα, η εργατικότητα και ο πραγματισμός, με βάση τη θητεία του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου. Η αποτελεσματικότητα Οικονόμου μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον υπουργό από τα θέματα της καθημερινότητας.

Στην περίπτωση του υπουργού ωστόσο, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Θεωρείται άνθρωπος που μπήκε στην πολιτική για να προσφέρει και όχι για να ωφεληθεί απ’ αυτή. Προερχόμενος από πολιτική οικογένεια και με υψηλού επιπέδου περγαμηνές, διέγραψε επιτυχή επαγγελματική πορεία, πριν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2019 στην Αιτωλοακαρνανία. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Γεωργίας θα μπορούσε να είναι ο φυσικός του χώρος.

Διαθέτει την επιστημοσύνη για να μαναντζάρει έναν τόσο πολυσύνθετο χώρο, αντιλαμβάνεται τη σημασία του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ξέρει το βάρος που αυτός έχει στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και κυρίως την επιτυχή προσαρμογή της χώρας στους νέους κανόνες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts