Με βάση τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων θα καταβληθεί η επιδότηση των 60 εκατ. ευρώ,

 

Τη δυνατότητα αγοράς γεωργικής γης με επιδότηση θα προβλέπει για πρώτη φορά το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης που πρόκειται να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2022, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα powergame.gr.

«Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρός και κατακερματισμένος, θέλουμε ο παραγωγός να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακος», επισήμανε παρομοιάζοντας τη νέα πρωτοβουλία του υπουργείου με «οιονεί αναδασμό» μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

Προϋπόθεση για την επιδότηση, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια και το εάν πρόκειται για νέο αγρότη ή παραγωγό σε ορεινή περιοχή, θα είναι το αγροτεμάχιο να συνορεύει με χωράφι του αγρότη και να μην ανήκει σε πρόσωπο με κοντινό βαθμό συγγένειας.

Επιπρόσθετα, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης θα επιδοτείται η αγορά οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Ανοίγει πλατφόρμα τύπου fuel pass για λιπάσματα – Με τιμολόγια η επιδότηση

Στο μεταξύ, με βάση τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων θα καταβληθεί η επιδότηση των 60 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Γ. Γεωργαντάς, διαβεβαιώνοντας ότι βούλησή του είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες το γρηγορότερο ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους παραγωγούς.

Ήδη ετοιμάζεται πλατφόρμα ανάλογη με αυτή του fuel pass, στην οποία – όταν φυσικά «ανοίξει» – οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους θα «ανεβάζουν» τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, με βάση το πιθανότερο σήμερα ενδεχόμενο. Κι αυτό για δύο λόγους:

  1.     αφ’ ενός διότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων ξεκίνησε από το περυσινό φθινόπωρο
  2.     κι αφ’ ετέρου διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν όλες οι καλλιέργειες καθώς η εφαρμογή λιπασμάτων γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ανάλογα την καλλιέργεια

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts