Το εφάπαξ ποσό των 4.500 ευρώ για όλους τους νεαρούς αγρότες ετησίως των Γάλλων, το σύστηµα πόντων για το νέο πρασίνισµα των Πολωνών, η προσαύξηση του 15% για τα δικαιώµατα µόνο των γυναικών του αγροτικού τοµέα στην Ισπανία και η απόφαση των Πορτογάλων να καταργήσουν όλα τα δικαιώµατα από το 2025.

 

Τα παραπάνω αποτελούν κάποια από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στους φακέλους των άµεσων ενισχύσεων στις 4 χώρες που έλαβαν την οριστική έγκριση της ΕΕ για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Η Αgrenda παρουσιάζει τις κύριες πτυχές και την πριµοδότηση για καθένα από τα καθεστώτα και είναι χρήσιµο να γίνεται και κάποια σύγκριση µε τα ελληνικά δεδοµένα.

Φυσικά, ακόµη τρεις χώρες έχουν λάβει έγκριση, πρόκειται για την Ιρλανδία, τη Φιλανδία και τη ∆ανία. Στην Ιρλανδία, τα πράγµατα είναι πολύ απλά: ∆ικαιώµατα µε σύγκλιση 85%, αναδιανεµητική για όλους 4 ευρώ, µόνο µία συνδεδεµένη (πρωτεϊνούχες καλλιέργειες) και µόνο µία ενιαία δράση στα οικολογικά σχήµατα (7,7 ευρώ το στρέµµα). Στη Φιλανδία έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που προσεγγίζουν τις συνδεδεµένες µε τα πραγµατικά πολύ υψηλά πριµ. Συγκεκριµένα η πριµοδότηση για τα βοοειδή µπορεί να φτάσει τα 1.200 ευρώ το ζώο και για τα πρόβατα (µάνες) τα 75 ευρώ . Παράλληλα στη Φιλανδία επιλέγουν ακόµη µία τεράστια γκάµα προϊόντων φυτικής παραγωγής να πριµοδοτήσουν µε τις συνδεδεµένες.

Τέλος η ∆ανία, µοιάζει να µη δίνει ιδιαίτερη σηµασία στα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων (ούτε αναδιανεµητική, ούτε συµπληρωµατικό πριµ νεαρών), ρίχνοντας το βάρος περισσότερο στις πράσινες δράσεις. Για το ελληνικό σχέδιο ΚΑΠ, ακόµη δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις σχετικά µε την οριστική έγκριση, ενώ και οι αλλαγές που δροµολογούνται, δεν έχουν ακόµη ανακοινωθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts