Επανέρχεται ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

 

H απόσυρση της Ρωσίας από την συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επί έναν χρόνο διασφάλιζε τη μεταφορά βασικών τροφίμων από την Ρωσία και την Ουκρανία και η απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία αναμένεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις διεθνώς και ειδικότερα στα λαϊκά στρώματα όλων των κοινωνιών.

Ειδικότερα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια ρυζιού και σιταριού καταλαβαίνει τι θα συμβεί από τώρα και στο εξής που θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας των δύο βασικότερων ειδών διατροφής.

Φυσικά, η Ευρώπη θα είναι ο χώρος που θα πληρώσει το ακριβότερο τίμημα, καθώς η διατροφική της παραγωγή είναι ανεπαρκέστατη και είναι πλήρως εξαρτώμενη από χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία και η ΗΠΑ.

Για να μην πεινάσει είναι υποχρεωμένη να πληρώσει κάθε τίμημα.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο κατά 1,79%, αφού είχαν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 9%, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2012

Οι τιμές για άλλα γεωργικά προϊόντα όπως η ελαιοκράμβη και η ζάχαρη εκτοξεύθηκαν επίσης σε όλο τον κόσμο, καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών λευκού ρυζιού (εκτός του μπασμάτι) καθώς η καθυστερημένη έναρξη των μουσώνων και το μεγάλο έλλειμμα βροχής μέχρι τα μέσα Ιουνίου προκάλεσαν ζημιά στις καλλιέργειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων και ανόδου των τιμών. Η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 3% τον τελευταίο μήνα και 11,5% στο 12μηνο.

Η απαγόρευση σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να διαταράξει την παγκόσμια αγορά ρυζιού με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία την αγορά σιταριού, καθώς η Ινδία αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Το ρύζι αποτελεί βασικό είδος διατροφής για πάνω από 3 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη. Σχεδόν το 90% της καλλιέργειας έντασης νερού παράγεται στην Ασία, όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο (που επιστρέφει) φέρνει συνήθως χαμηλότερες βροχοπτώσεις.

Οι διεθνείς τιμές ρυζιού κυμαίνονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. Οι παραπάνω πιέσεις αποτελούν -όπως έχει δείξει το παρελθόν- βούτυρο στο ψωμί των επενδυτών που ψάχνουν για υψηλές αποδόσεις και κέρδη στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής ραστώνης του Αυγούστου.

Στο περιβάλλον αυτό πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα η διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων.

Οι τελευταίες αυξήσεις στις τιμές βασικών τροφίμων όπως το σιτάρι και το ρύζι προκαλούν φόβους για ένα νέο ράλι στις τιμές των τροφίμων που θα εξαναγκάσει δεκάδες ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα προκαλούν.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πλοία ταξιδεύουν στα ουκρανικά λιμάνια θα εκλαμβάνονται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα νέο κύμα ξηρασίας σε κομβικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών των ΗΠΑ ανατρέπει τις προσδοκίες υψηλότερης παραγωγής.

 

Προέλευση Άρθρου : https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts