σιτάρι

Μέχρι τις 5 Ιουνίου θα απαγορεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων προς τη Ρουμανία.

 

Τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων προς τη Ρουμανία θα απαγορεύσει μέχρι τις 5 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό ο Ρουμανός υπουργός Γεωργίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρουμανία απέφυγε να επιβάλει την απαγόρευση, ενώ η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία έλαβαν μονομερή μέτρα για να προστατεύσουν τις τοπικές αγορές από τη ροή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Με την πρόσβαση στα δικά της λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλεισμένη και αργότερα περιορισμένη από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, αναγκάστηκε να βρει εναλλακτικές οδούς μεταφοράς μέσω γειτονικών κρατών.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, φθηνότερων από αυτά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαλλάσσονται από τελωνειακούς φόρους, κατέληξαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τους τοπικούς αγρότες να διαμαρτύρονται ότι η ζήτηση και οι τιμές των τοπικών προϊόντων στρεβλώθηκαν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα λάβει έκτακτα «προληπτικά μέτρα» για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, τους ηλιόσπορους και την ελαιοκράμβη, αποζημιώνοντας τους τοπικούς αγρότες και επιτρέποντας την είσοδο σιτηρών στις πέντε χώρες από την Ουκρανία μόνο εάν προορίζονται για εξαγωγή σε άλλα μέλη της ΕΕ ή στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ρουμανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι τα μέτρα της Επιτροπής εξαρτώνται από την απόσυρση των μονομερών απαγορεύσεων των κρατών. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Επιτροπή θα προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών ειδικά προς τη Ρουμανία, δήλωσε.

«Οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», προσέθεσε στους δημοσιογράφους μετά από συναντήσεις στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Recommended Posts