agelades_4

Η μικροβιακή αντοχή στην κτηνοτροφία – η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στις αντιμικροβιακές θεραπείες, ιδιαίτερα στα αντιβιοτικά – θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις μέσα από την ΚΑΠ.

 

Η μικροβιακή αντοχή στην κτηνοτροφία – η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στις αντιμικροβιακές θεραπείες, ιδιαίτερα στα αντιβιοτικά – θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις μέσα από την ΚΑΠ.

Αυτό αναφέρει η Κομισιόν και φέρνει σαν παράδειγμα την Ισπανία και Εσθονία, που συμπεριέλαβαν γερά μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την μείωση χρήσης αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο με στόχο την μείωση της μικροβιακής αντοχής.

Η στρατηγική Farm to Fork ορίζει τον στόχο να μειωθούν κατά 50% οι συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ για εκτρεφόμενα ζώα και στην υδατοκαλλιέργεια έως το 2030, με την οικονομική στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη και περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα οδηγεί άμεσα σε αυξημένη αντιμικροβιακή αντοχή στον άνθρωπο. Όπως τονίζει η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής πρέπει να ηγηθεί σε όλα τα μέτωπα, και η ΚΑΠ συμπληρώνει τις πολιτικές και τις οικονομικές δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Η στήριξη που χορηγείται στη βιολογική γεωργία συμβάλλει επίσης στην καλύτερη καλή διαβίωση των ζώων. Μειώνει επίσης τη χρήση αντιμικροβιακών, καθώς οι απαιτήσεις για χρήση αντιβιοτικών για ζώα που εκτρέφονται βιολογικά είναι πολύ πιο αυστηρές από ό,τι για τα ζώα με συμβατικές μεθόδους εκτροφής.

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2023-2027, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμπεριέλαβαν μέτρα για ειδική στήριξη για υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων και για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Η Εσθονία προγραμμάτισε μια παρέμβαση για να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων ελέγχου ή και εκρίζωσης για ασθένειες των ζώων με οικονομικό αντίκτυπο, όπως η λοιμώδης ρινοτραχειίτιδα και η ιογενής διάρροια των βοοειδών. Συνολικά έχει προγραμματιστεί για αυτό η κοινοτική στήριξη 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιταλία παρέχει υποστήριξη στο πλαίσιο ενός οικολογικού συστήματος για τη μικροβιακή αντοχή και την καλή διαβίωση των ζώων (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες πληρωμές της ΕΕ). Για να λάβουν στήριξη, οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν πρακτικές που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών και στην προώθηση της φιλικής προς την ευημερία διαχείρισης του κοπαδιού.

Συνολικά, 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ προορίζονται για τη στήριξη δράσεων στο πλαίσιο των eco-schemes και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικά, αυτή η στήριξη στοχεύει να φθάσει το 23% των κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ.

Το ερώτημα είναι θα φτάσει το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης και στους Έλληνες κτηνοτρόφους ή θα μείνουν ανενεργά αυτά τα προγράμματα στην χώρα μας; Θυμίζουμε το πρόγραμμα ευζωίας στην προηγούμενη ΚΑΠ δεν κατάφερε να «τρέξει».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts