Προβληματισμός σε Ελλάδα και εξωτερικό υπάρχει για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου. Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, η μέση τιμή του παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ, τον Απρίλιο του 2019, ήταν η χαμηλότερη που έχει υπάρξει από τον Οκτώβριο του 2014 (2,65 ευρώ / κιλό) και μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν, στις 3/7/2019, από την Κομισιόν οι πρώτες προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ την ερχόμενη περίοδο (2019/2020). Σύμφωνα με αυτές, η ευρωπαϊκή παραγωγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στους 2,1 εκατ. τόνους (μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 8% αλλά κατά 4% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών).

Αναλυτικότερα, οι βροχοπτώσεις που υπήρξαν φέτος, κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, στην Ιταλία και την Ελλάδα ευνόησαν την άνθηση της ελιάς. Στην Ισπανία είχαμε κάποιες βροχές τον Απρίλιο αλλά στη συνέχεια υπήρξε ξηρασία. Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να φέρουν ανάκαμψη της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα και να διατηρηθεί η αυξανόμενη τάση παραγωγής στην Πορτογαλία. Αντίθετα στην Ισπανία, η έλλειψη νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίπεδο παραγωγής μειωμένο, κάτω του μέσου όρου των 5 τελευταίων ετών.

Προβληματισμός με τις τιμές

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι η «χαμηλή πτήση» στις τιμές παραγωγού γίνεται παρά την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι τους τελευταίους 7 μήνες έχουμε ρεκόρ 10ετίας στις εξαγωγές ελαιολάδου από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Επίσης την περίοδο Οκτώβριο-Απρίλιο 2019, αυξήθηκαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ασιατικές αγορές (Ιαπωνία +38%, Κίνα +30%), καθώς και στη Βραζιλία (+4%).

Κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο κάνουν λόγο για εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ να είναι της τάξης των 650.000 τόνων, αυξημένες σε ποσοστό 15% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Άρα το πρόβλημα είναι «σύνθετο» γιατί δείχνει ότι κάποιοι φαίνεται να επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

 

 

 

Διαβάστε την συνεχεια στο agrotypos.gr

 

Recommended Posts