inΕρώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν 24 βουλευτές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα, με θέμα: «Επαγγελματικά Δικαιώματα και Επαγγελματική Ιδιότητα του Οινολόγου».

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: “Επαγγελματικά Δικαιώματα και Επαγγελματική Ιδιότητα του Οινολόγου”

Σας παραθέτουμε τα παρακάτω ζητήματα τα οποία μας έχουν επισημανθεί σε επικοινωνίες που είχαμε και σε επιστολή που λάβαμε από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων.

Το Άρθρο 4 παρ. 3 του Νόμου 1697/1987 καταργεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οινολόγου και ορίζει ως Οινολόγους:

-τους πτυχιούχους του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών των Τ.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένων ως ισότιμων σχολών της αλλοδαπής,

-τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν στο πρόγραμμά σπουδών τους πρόγραμμα οινολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού οίνου και αμπέλου διαρκείας τουλάχιστον δύο εξαμήνων

Και

-τους απόφοιτους της σχολής ΝΤΙΖΟΝ και τους κατόχους πτυχίου ανωτέρων σχολών Τεχνολόγων Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης Κ.Α.Τ.Ε.Ε. μέχρι 31,12,1986 με υποχρέωση όμως οινολογικής μετεκπαίδευσης.

Παρότι έχει καταργηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οινολόγου με τον παραπάνω Νόμο, έχει παρατηρηθεί ότι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διατείνονται ότι δύνανται να χορηγήσουν στους αποφοίτους τους «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οινολόγου».

Επιπλέον, σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παρέχουν σε πτυχιούχους τους «Βεβαιώσεις Σπουδών Οινολογίας» με αποφάσεις Συνελεύσεων που βασίζονται σε καταχρηστική ερμηνεία του παραπάνω νόμου. Το ζήτημα παραμένει επίκαιρο και σε εκκρεμότητα, καθότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα νέων επιστημόνων που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οινολόγου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts