Skip to content

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα στην ΠΕ Κιλκίς. 

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα στην ΠΕ Κιλκίς. 

Τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα υποδέχθηκε χτες, στο Διοικητήριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Σκρέκας στην ΠΕ Κιλκίς, για τα αρδευτικά έργα, έπειτα από πρόσκληση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιου Γεωργαντά.
Απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς υπογράμμισε πως «η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι γεωργοκτηνοτροφική», προσθέτοντας την ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, ικανών να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον πρωτογενή τομέα.

Τονίζοντας πως η επίσκεψη του κ. Σκρέκα έχει θετικό “αποτύπωμα” για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας για την επίλυση θεμάτων τα οποία χρονίζουν. Σ? αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη.

Ο κ. Βεργίδης χάρισε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα εκδόσεις της ΠΕ Κιλκίς που αφορούν στον αρχαιολογικό πλούτο της ΠΕ, στον αμπελουργικό της “χαρακτήρα”, καθώς και σε αρωματικά φυτά, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκρέκας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Ν.Σωτηριάδου, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Κυριακίδης, ο δήμαρχος Παιονίας Κ. Σιωνίδης.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κ. Σκρέκα η κατασκευή έργων αγροτικών υποδομών

Η επίσκεψη του κ. Σκρέκα στην ΠΕ Κιλκίς ξεκίνησε με επίσκεψη στην περιοχή φράγματος Γουμένισσας και ακολούθησε επίσκεψη στο αρδευτικό έργο της Αρτζάν Αματόβου- φράγμα Σελεμλή, επίσκεψη στο Σ.Σ. Μουριών – περιοχή Λιμνοδεξαμενή, επίσκεψη στην περιοχή του Φράγματος Μεταξοχωρίου. Στόχος της επίσκεψης- σε σημεία της οποίας συνόδευαν τον κ. Σκρέκα ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας- ήταν η αξιολόγηση των σημείων που προτείνονται για την κατασκευή σοβαρών έργων αγροτικών υποδομών, όπως φράγματα και αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα αυξήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Σκρέκας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Διοικητήριο, «αυτή τη στιγμή, μελετητική ωριμότητα, που σημαίνει ώριμες μελέτες εφαρμογής, εφαρμοστικές με απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που να ισχύει για να μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα δεν υπάρχουν στο νομό (Κιλκίς), πλην μίας μελέτης της επέκτασης ενός αρδευτικού δικτύου Αρτζάν – Αματόβου, όπου και αυτή θα την προωθήσουμε άμεσα, θα την εντάξουμε σε κάποιο σχήμα έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε το γρηγορότερο να δημοπρατηθεί και να μπορέσει να υλοποιηθεί».

«Από εκεί και πέρα» – συνέχισε ο κ. Σκρέκας – «αυτό το πρόβλημα που έχει ο νομός Κιλκίς και υπάρχει ,εν πολλοίς, και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή η έλλειψη ώριμων μελετών που να μπορούν να είναι σε ισχύ -η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών τους όρων -για να μπορέσουν να δημοπρατηθούν, είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε μέσα από τα ??εργαλεία?? που μας δίνει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε, με έναν γρήγορο και έξυπνο τρόπο να ξεπεράσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και την γραφειοκρατία και να μπορέσουμε να μελετήσουμε και να ωριμάσουμε ταυτόχρονα με τη δημοπράτηση της κατασκευής και έτσι γρήγορα γίνουν τα έργα αυτά που τόσο τα έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε το Κιλκίς «έτσι ώστε να δει από κοντά τα σημεία στα οποία υπάρχουν προτεινόμενα έργα, προκειμένου να αξιολογήσει και αυτός την σκοπιμότητά τους και την προστιθέμενη αξία, η οποία πρέπει να δοθεί στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας».

Επισήμανε, επίσης, ότι «το επόμενο διάστημα , το οποίο θα είναι λίγων μηνών, θα μπορέσει να δοθεί και ένας “οδικός χάρτης” για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων, καθώς αρκετά από αυτά έχουν δύο ή τρεις λύσεις προτεινόμενες και πρέπει να αξιολογηθεί η καλύτερη, σε κάποια άλλα που υπάρχει ξεκάθαρη οδός που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, πρέπει να ωριμάσει το έργο γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν οι σχετικές μελέτες οι οποίες θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να μιλάμε σήμερα για πιο συγκεκριμένα βήματα και πιο γρήγορα. Μελέτη υπάρχει μόνο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην επέκταση του δικτύου στην Αρτζάν Αματόβου, ο υπουργός το γνωρίζει αυτό και θεωρώ ότι θα είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητές του».

Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ανέφερε – μεταξύ άλλων – «ο νομός Κιλκίς είναι αγροτικός και κτηνοτροφικός νομός. Επειδή αυτό πρέπει να παραμείνει θα πρέπει να υπάρχουν και οι υποδομές» και πρόσθεσε ότι «ας ελπίσουμε ότι η παρουσία σας (σ.σ. του κ. Σκρέκα) εδώ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το νομό Κιλκίς αναφορικά με τα έργα πνοής που θα ζωντανέψουν την ύπαιθρο, θα δώσουν πνοή και θα δώσουν και μια προστιθέμενη αξία στις αγροτικές καλλιέργειες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης τόνισε πως «ο δήμος Παιονίας είναι ο δήμος όπου υπάρχουν οι δυναμικές καλλιέργειες του νομού, καθώς και δενδροκαλλιέργειες», προσθέτοντας πως «με την υλοποίηση του αρδευτικού έργου στην περιοχή Γρίβας – Γουμένισσας θα τετραπλασιαστούν οι αρδευόμενες εκτάσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο δενδροκαλλιέργειες και αμπέλια».

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts