Πολλοί έμποροι δεν τηρούν την υποχρέωση αποπληρωμής των νωπών εντός 60 ημερών το αργότερο. Οι αγρότες ζητούν απλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία.
Το θέμα που ανέδειξε πάλι ο ΑγροΤύπος και το Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία (υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα, σχετικά με τις γραμμές άμυνας των παραγωγών σε τέτοιες περιπτώσεις) φέρνει τώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός βουλευτής, κ. Γιάννης Αντωνιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΑγροΤύπος με σχετικό του δημοσίευμα (δείτε πατώντας εδώ) είχε αναφερθεί στο πρόβλημα από τις 17 Αυγούστου, με αφορμή καταγγελίες αγροτών - παραγωγών εσπεριδοειδών από την περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίοι είχαν παραδώσει τη σοδειά πορτοκαλιών τους σε συγκεκριμένο έμπορο που κινείται στην περιοχή και παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι. Τώρα όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος που σήκωσε το θέμα εκ νέου, οι συγκεκριμένοι αγρότες έχουν αρχίσει και εξοφλούνται, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα και τις απειλές να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.
Παρόμοια περιστατικά με αθέτηση συμφωνιών εκ μέρους ορισμένων εμπόρων μας κατήγγειλαν μετέπειτα, παραγωγοί κι από άλλες περιοχές της χώρας.
Ερώτηση από κυβερνητικό βουλευτή
Εν τω μεταξύ ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους, οι οποίοι δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα προϊόντα, παρά την ψήφιση του ν. 4587/2018 (υποχρεωτική πληρωμή εντός 60 ημερών), κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννης Αντωνιάδης.
Στο κείμενο της ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κύριε υπουργέ, παρά την ψήφιση του ν. 4587/2018 (που τροποποίησε διατάξεις του ν. 4492/2017), οι έμποροι εξακολουθούν να μην πληρώνουν εγκαίρως και εντός 60 ημερών σύμφωνα με τον νόμο, τους αγρότες των οποίων αγοράζουν τα προϊόντα. Οι παραγωγοί από τη μεριά τους, έχοντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της υψηλής φορολογίας, υπομένουν αυτήν την κατάσταση χωρίς να προχωρούν σε καταγγελίες.
Υπάρχουν περιστατικά όπου πωλήθηκαν προϊόντα τον Αύγουστο του 2019, ο παραγωγός έλαβε πληρωμή από τον έμπορο μέσω επιταγής μετά από επτά (7) μήνες, η οποία είναι πληρωτέα στα τέλη του 2020.
Για τη διατήρηση των διατάξεων του νόμου, η αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους (με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ και των τραπεζών).