Με «οδηγό» τους κανόνες που ίσχυσαν στην προηγούμενη προκήρυξη κι οδήγησαν σε ένα ποσοστό ενεργοποίησης 87%, που αποτελεί ρεκόρ, θα κινηθεί η νέα πρόσκληση για τα εμβόλιμα σχέδια βελτίωσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ, για την οποία η δημοσίευση για δημόσια διαβούλευση θα επιδιωχθεί να γίνει πριν τα Χριστούγεννα και η προκήρυξη σε λίγες εβδομάδες, πιθανότατα στις αρχές του 2023.

 

Στις αναφορές αυτές προέβη ο προϊστάμενος της μονάδας επενδύσεων του ΥπΑΑΤ, Θύμιος Τσιατούρας, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ στον εγχώριο αγροτικό τομέα και οργάνωσε το υπουργείο, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στο Πολύκαστρο του Κιλκίς.

Αν και ο «μπούσουλας» δεν θα αλλάξει δραματικά από το πετυχημένο μοντέλο της προηγούμενης πρόσκλησης, ο υπηρεσιακός εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ ανέφερε πως στην επικείμενη bonus προκήρυξη, όπως την ονόμασε, στο καθεστώς των ανώτατων επιλέξιμων τιμών θα μπουν και τα παρελκόμενα, ενώ για τη βαθμολόγηση θα λαμβάνονται υπόψη και καλλιέργειες όπως το ρύζι και το καλαμπόκι, αλλά και η βοοτροφία και η χοιροτροφία και αν ο υποψήφιος είναι μέλος συλλογικού σχήματος.

Παρότρυνε μάλιστα τους παριστάμενους αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν γεμίσει την αίθουσα της εκδήλωσης να μην τσιγκουνευτούν πόρους και να στήσουν δυνατές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες να καθοδηγούνται από επαγγελματίες διαχειριστές, διότι «αν προσπαθήσετε να σταθείτε μόνοι σας θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Αναλύοντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, ο κ. Τσιατούρας επανέλαβε πως επιλέξιμοι όλοι όσοι είναι γραμμένοι επαγγελματίες στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όσοι έχουν εγκριθεί στο μέτρο 6.1 και θα είναι και οι επιλαχόντες, οι οποίοι θα παίρνουν και την ίδια βαθμολογία με τους εγκεκριμένους.

 

Recommended Posts