Επιφυλακτικά δείχνει να ξεκινάει από την πλευρά των παραγωγών η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τη βιοµηχανική ντοµάτα,

παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας να «χρυσώσει το χάπι» με την αναγγελία υψηλότερων τιμών, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονται από μια σειρά προϋποθέσεις οι οποίες ανεβάζουν τα κόστη παραγωγής και το χρηματοοικονομικό ρίσκο της καλλιέγειας.

Οι δύο προηγούµενες κακές χρονιές µε ζηµιές από τον καιρό και µεγάλες απώλειες σε έσοδα για τους παραγωγούς, η στάση των µεταποιητών να κρατούν την τιµή σε επίπεδα, που οι ίδιοι λένε ότι τους «επιτρέπει» η διεθνής αγορά και η έλλειψη ρευστότητας φέτος λόγω κορωνοϊού, φαίνεται πως έχει «κλονίσει» µεγάλη µερίδα των καλλιεργητών.

Στην Ηλεία, που µπήκαν ήδη στα χωράφια για σπορά, χωρίς να έχουν ακόµα υπογραφεί οι σχετικές συµβάσεις, οι εκτάσεις εκτιµάται ότι με δυσκολία θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περί τα 10.000 στρέµµατα.

Από τους καλλιεργητές της περιοχής φαίνεται να υπάρχει αρκετή γκρίνια, γιατί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, «η τιμή των 78- 80 ευρώ ο τόνος θεωρείται χαμηλή και αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήµατα και τους πάνε πίσω, δύσκολα θα ρισκάρουν μια τρίτη κακή χρονιά».

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία η έναρξη των φυτεύσεων καθυστέρησε λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, µε τους παραγωγούς να εκφράζουν την αγωνία τους για το αν θα προλάβουν τελικά την επιδιωκόμενη πρωιµότητα, όπως την προσδιορίζουν ηµερολογιακά τα εργοστάσια παραλαβής του προϊόντος, ώστε να διεκδικήσουν το μπόνους με το οποίο την πριµοδοτούν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agronews.gr

Recommended Posts